joi, 2 iunie 2022

THEODOR BULCU (1859 - 1909)

 


BULC(U), Theodor**/***; Preot, profesor, S-a născut la 2 iunie 1859 în Șiria, județul Arad. A încetat din viaţă la Beiuş  la 22 aprilie 1909. ”Teodor Bulcu, ca băiat deja înaintat în vârstă, fu adus la şcoalele din Beiuş, unde în 1881 termina studiile gimnaziale.

Cursurile teologice le-a făcut în seminarul primaţii din Strigoniu. În 1885, absolvând s. teologie, un an de zile se susţinu ca educator la câteva familii din Beiuş. În anul următor-1886, fu numit administrator în Băiţa Bihorului. Doi ani de zile munceşte în această mică şi sărăcăcioasă Comună”.  Urmează studii superioare de teologie la  Universitatea din Estergom (Strigon) în Ungaria. Literele le-a studiat în particular ca preot în Băiţa. În anul şcolar 1888/9 a fost numit profesor suplinitor la  liceul din Beiuş, iar la 1897, luând licenţa şi examenul de capacitate la limba şi literatura română şi latină a fost numit profesor titular definitiv. Mai înainte, în 1892, a fost numit vice rector, iar în 1904 rector al  Internatului Pavelian de băieţi. Preot zelos, bun orator bisericesc şi iubitor de carte, Th. Bulcu prin lectură a acumulat serioase cunoştinţe de literatură românească şi din domeniul culturii clasice, cunoscând lucrările scriitorilor antici elini şi latini precum şi din domeniul filozofiei. A făcut lungi şi instructive călătorii de studii prin Turcia, Grecia, Italia şi Germania, publicându-şi jurnalele de călătorie în dorinţa de a face cunoscute aceste ţări.  Iată ce scria despre Teodor Bulcu, în Tribuna de Arad, reputatul dr. Constantin Pavel: „Cu ce cucernică şi dragă amintire îmi povestea rectorul Bulcu cum şi-a aranjat el parohia şi cum muncea pentru 300 de fiorini la an şi încă mai avea şi de cheltuială pentru o carte şi un ziar românesc. Drept ce şi mai târziu, ca rector al internatului  Pavelean, casa lui era o adevărată casină. Ca preot dela sate se înscrie la facultatea de litere din Viena. Aici în Băiţa studiază ca particular filozofia. În 1888 toamna e numit profesor la liceul din Beiuş, unde ca bărbat deja în vârstă, trece examenele şi cenzura. În anul şcolar 1891-2, deschizându-se internatul Pavelean, fundatorul acestui institut de creştere şi adăpostire a tinerimei române, marele archiereu şi mecenate Mihaiu  Pavel, pe Teodor Bulcu îl numeşte vice rector şi totodată conducătorul disciplinei şi al gospodăriei. Şi Bulcu a răspuns întru toate așteptărilor şi marilor speranţe cu cari atât neuitatul întemeietor cât şi lumea românească urmărea aranjarea, organizarea şi conducerea noului aşezământ de creştere şi lumini. În calitatea aceasta a fost distins încă în 1894 cu brâu roşu şi chiemat în sfatul diecezan, iar în urmă numit şi constituit rector al aceluia internat. Drept dovadă a inimei sale cuprinzătoare de iubire de neam şi biserică, din avutul său câştigat în răspândirea luminei româneşti, a făcut un stipendiu pentru un băiat în internatul  Pavelean, iar biblioteca sa mare şi bogată, cum la puţini cărturari români mai vezi, a testat-o de asemenea Internatului. A mai făcut o fundaţiune pentru biserica şi şcoala din Șiria, întru pomenirea sa”. 

A scris: - Amintiri din Italia. Gherla 1897; - Amintiri din Grecia. Gherla, 1899; - Acropolis. Athena.  În:  ”Anuarul 1898/9”; - Pompei.  În:  ”Anuarul 1898”; - Scrisori din Helveţia.  În:  ”Familia” (Oradea). An. 24,  nr. 29-33, 1898; - Scrisoare din Londra.  În: ”Familia” (Oradea). An 26, nr. 31, 1900.

Referințe: - Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900… p. 133; - Faur, Viorel. Cultura românilor din Bihor… p. 58; - Faur, Viorel. Pagini din lupta poporului din sudul Bihorului pentru afirmarea culturală (activitatea Despărţământului beiușean al Astrei între anii 1898-1918).   În:  ”Crisia” (Oradea). An. 8, nr. 8, 1978, p. 433-492, p. 434, 448, 471; Pavel, Constantin. Şcoalele din Beiuş… p. 239.  (I. I., S. S.)