joi, 22 septembrie 2022

LA MULȚI ANI, CULIȚĂ DIN ALBEȘTI!

 



GAȘPAR, Nicolae (Culița din Albești)*/***.  S-a născut în 22 septembrie 1970 la Beiuș.

A absolvit Școala Profesională de electricieni la Oradea, în 1989. Este căsătorit și are o fiică. Este renumit printre confrați pentru repertoriul său autentic, pentru dragostea cu care pregătește tinerele vlăstare și, nu în ultimul rând, pentru virtuozitatea de care dă dovadă.

A început să cânte la vioară la vârsta de 12 ani, îndrumat de Doru din Albești, participând la spectacole în cadrul școlii. Între 1989-1990 a cântat la mai multe manifestări artistice, împreună cu Doru din Albești. După 1990 și-a format un taraf cu care cântă la petreceri, nunți, spectacole și oriunde este invitat.



Între anii 1997-2000 a participat la numeroase spectacole în țară, împreună cu Ansamblul Clubului Copiilor și Elevilor din Beiuș condus de îndrăgita interpretă Mihoc Irina. După înființarea Ansamblului Casei de Cultură din Beiuș, a participat alături de copii, asigurându-le linia melodică, în spectacole în țară și peste hotare: Beiuș, Oradea, Muntele Găina, Făgăraș, Tulcea, Cluj, Ungaria, Grecia, la Festivalul Național “Cântă, cântă gură scumpă (Beiuș)” etc. 




A participat la emisiuni radio și de televiziune: Radio Prompt Beiuș, Hora TV, Favorit București, Național TV Beiuș, emisiunea Crișule pe malul tău realizată de Maria Haiduc, TVR1 (emisiunea Vreau să fiu vedetă -prezentată de Iuliana Tudor, alături de orchestra “Lăutarii” din Chișinău, conduși de maestrul Nicolae Botgros), Etno TV etc. La spectacolele la care a luat parte a fost pe scenă alături de mari interpreți ai cântecului popular bihorean: Maria Haiduc, Voichița Mihoc, Florica Zaha, Felicia Costin, Maria Sidea, Cornel Borza etc.



Și-a alcătuit un taraf de muzică populară, împreună cu alți patru colegi, cu care participă la toate manifestările la care este invitat, cântând folclor autentic și îmbrăcând cu mult drag costumul popular din Albești.

Referințe: - Degău, Ioan, Blaga, Miron, Cântecul de după cântec, Vol. II, Editura Primus, Oradea, 2010, p.  (I. D.)