miercuri, 25 mai 2011

16 tineri olandezi ridică o casă în Beiuş alături de o familie nevoiaşă


Încă o casă Habitat va fi construită în doar o săptămână cu ajutorul a 16 voluntari din Olanda.


Sâmbătă seara la Beiuş au sosit 16 voluntari din Olanda care şi-au propus ca în doar o săptămână să ridice o casă alături de familia Sere din Beiuş. Prima zi pe şantier a fost luni când cei 16 tineri au luat uneltele de muncă şi-au pus casca de protecţie şi sub coordonarea specialiştilor de la Habitat pentru Umanitate Beiuş au început lucrul. În prima zi deja structura casei era în picioare, iar a doua zi acoperişul şi termoizolaţia locuinţei era finalizată. Entuziastmul voluntarilor era ridicat, iar beneficiarilor nu le venea să creadă că în două zile construcţia avea deja formă de casă.

„Nu mă aşteptam ca în aşa scurt timp să progresăm atât de mult. Acest lucru mă face fericită mai ales că văd bucuria şi pe faţa familiei care lucrează cot la cot cu noi. Deşi ştiam că va fi bine, chiar nu mă aşteptam la o experie atât de frumoasă” spune Inge, voluntară din Olanda

Familia Sere e compusă din trei membri, Nicusor ( 44), Catiţa (46) şi Cătălin (11) şi locuiesc de 14 ani într-o garsonieră de 20 m2 într-un bloc de nefamilişti din Beiuş. Condiţiile sunt  total improprii chiar şi pentru o singură persoană, cu atât mai mult pentru o familie. Toaleta este comună şi la capătul holului, la fel şi duşul care nu mai funcţionează de ani buni. Vara este foarte cald pentru că pereţii sunt subţiri şi fără termoizolaţie, iar pe timpul iernii este foarte frig pentru că soba din tablă a familiei nu face faţă după ce focul se stinge.

„Este foarte greu să locuim aici, dar nu avem unde să mergem în altă parte şi nici nu putem să ne construim singuri ceva din puţinul pe care-l câştigăm. Sunt multe lucruri cărora le simţim lipsa pe lângă spaţiu, iar cel mai mult ne lipseşte o baie. Acum ne spălăm pe rând într-un lighean, iar într-o familie cu un copil e foarte greu, inimaginabil pentru cineva care n-a trecut prin aşa ceva” mărturiseşte Sere Catiţa, beneficiara casei.

Voluntarii au venit la Beiuş prin intermediul biroului Habitat for Humanity din Olanda care recrutează echipe de voluntari din ţară ce ajută apoi familii nevoiaşe din toată lumea. Anual 25 de echipe de olandezi construiesc case, din care două sau trei vin în România. Este şi cazul echipei de la Beiuş care a dorit să sară în sprijinul familiei Sere după ce i-au aflat povestea de la Habitat pentru Umanitate Beiuş.

„Majoritatea celor care vin voluntari sunt de la companii, în procent de 75%, dar sunt şi biserici, şcoli sau familii care vor să aniverseze ceva alături de prieteni într-un mod inedit. În cazul de faţă e vorba de o firmă de consultanţă, Dutch, care are 80 de angajaţi, majoritatea implicaţi în proiecte sociale cum e şi cazul de faţă.” afirmă Mirjam Pronk, coordonatoarea echipei de voluntari şi angajată a Habitat for Humanity Netherlands.

Ceremonia de inaugurarea a locuinţei va avea loc vineri, 27 mai, începând cu ora 13 pe strada Traian colţ cu Plopilor din Beiuş. Habitat face o invitaţie deschisă adresată tuturor celor care doresc să fie alături de familia Sere  la acest moment important pentru Nicuşor, Catiţa şi Cătălin.