sâmbătă, 25 ianuarie 2014

DESPRE PUPINCURIŞTI ŞI CURŢUCĂI. DISCURS IMAGINAR (ACTUALIZAT) CĂTRE UN PRIETENRecent am constatat că în Românica noastră a apărut o nouă specie. Se numeşte curţucău. Da, ai auzit bine, curţucău - substantiv ambigen, masculin şi feminin, cu pluralul curţucăi [cuvânt compus format din CUR, cururi,  (Pop.) Șezut, popou. – Lat. culus și A ȚUCA, țuc tranz. reg. A atinge cu buzele pe cineva (în semn de respect, de dragoste etc.); a săruta]. Fiind specie nouă nu este trecut în DEX şi nici în alte dicționare da’ nu-i bai, tânără-i vremea, cum spun bătrânii satelor. De fapt această specie este varianta perfecționata a pupincuristului, cu o "interfață" super-adaptabilă, direct proporționala cu interesela personale. Pare "un băiat de treabă".   
Conform Dicţionarului on-line 123urban, o colecţie de termeni si expresii care deşi nu şi-au găsit locul in dicţionarele tradiţionale, umblă libere si nestingherite în limbajul colocvial, pupincuristul este definit astfel:
1.     Persoană falsă cu interese ascunse, linguşitoare.
Exemple: Pupincuristul are de câştigat dar îi pute gura.
2.     Persoană care se dă pe lângă o altă persoană pentru a-i fi lui bine.
Exemple: Ce pupincurist e ăla la şeful său.

Curţucăul se înrudeşte nu doar cu pupincuristul dar are multe trăsături comune cu oportunistul, egoistul, trădătorul, laşul, ticălosul şi perversul. Este pseudo-cooperant, aparent devotat unei cauze, are clanţa mare şi „combate” bine, este misterios şi te lasă cu căruţa-n drum când ţi-e jalea mai mare. Ba mai mult, te ridică-n slăvi pe faţă şi-ţi bagă cuţitul pe la spate, de nici nu ştii ce te-a lovit. Stă toată ziua lângă tine şi îşi oferă disponibilitatea dar când e să facă ceva, nu ştiu cum dracu’ se întâmplă că apar tot felul de cauze obiective şi, iată, te trezeşti singur „ca Vida Gheza între porodici”. ( Fac o mică paranteză pentru explicaţii: se spune că regretatul şi inegalabil sculptor român, de naţionalitate română, într-una din călătoriile sale a văzut la un ţăran doi copaci superbi, numai buni pentru sculptură. Îl întreabă pe ţăran dacă îi vinde iar acesta îi spune că da, mai mult, se angajează să-i transporte până la atelierul sculptorului. Într-o zi, când acesta era în grădină, plivind roşiile se aude strigat – „Domnu’ Gheza, am adus copacii!” Pictorul ridică privirea şi rămâne siderat – în patru care, încolonate, se aflau cei doi copaci tăiaţi la metru şi crăpaţi.)
Scuze pentru divagaţie. Să revenim la oile noastre.
O altă „calitate” a curţucăului este pseudo-implicarea. Lucrează alături de tine, încearcă să-ți câștige încrederea, îți strecoară subtil neîncrederea în ce faci dar din când în când îți creează senzația ca te apreciază într-un mod deosebit pentru ceea ce faci; încearcă să-ți "intre sub piele" și permanent  "ciripește" gingaș, acolo unde trebuie, toate planurile tale, mai mult sau mai puțin secrete, în asa fel încât doar lui sa-i fie bine.
Bun de gura, rău de treaba, alunecos, nevertebrat, pseudo-loial...
Ar mai fi multe de spus dar te las pe tine, prietene, să mai descoperi din trăsături. Ca eu m-am scârbit...

4 comentarii:

 1. nea simioane iti scriu ca sa nu ramai singur, dar nu spui mare lucru. acum putem scrie orice pe orice 'bloc", dar trebuie sa ai si oleaca de fler ! de fapt ce vrei sa spui ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @bacaoanul - Urmariti blogul si veti descoperi mai multe. Desigur, nu am facut nici o nominalizare. E un personaj colectiv.

   Ștergere
 2. Indiferet cum este definit omul fara caracter(pupicurist sau curtucau),problema este ca 80% din membrii ,,clasei politice"din Romania indeplinesc aceste trasaturi ale noncalitati, si totusi ei ne conduc cu ,,mult succces"de peste 20 de ani(unii nu au invatat nici mersul pe jos dar sunt parlamantari).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati sesizat aproape corect - nu doar clasa politica ci intreaga societate este infectata cu acest virus. In orice structura unde este un sef, musai sa fie si o adunatura de curtucai. Si se inmultesc ca mustele... Din pacate, ultimii 20 de ani si in special ultimii 9 au favorizat inmultirea acestei specii. Idealurile noastre, indreptatite as spune eu, au favorizat inmultirea acestei specii. Precum si dezbinarea intre oameni, acutizarea urii si a dezbinarii.

   Ștergere