joi, 17 aprilie 2014

ŞI ŞCOALA A RĂSUNAT DE GLASURI DE COPII ŞI PRICESNE…

Joi, 10 aprilie 2014, când la Beiuş e sărbătoarea Târgului săptămânal, Colegiul Naţional ,,Samuil Vulcan” şi-a deschis porţile pentru a primi copiii din Ţara Beiuşului la a patra ediţie a Concursului “PĂSTRĂTORII SUNTEM NOI”, din cadrul Proiectului educativ zonal „DATINI ŞI TRADIŢII PASCALE”.
Activităţile desfăşurate au antrenat elevi gimnazişti şi cadre didactice care au conştientizat importanţa cunoaşterii, conservării şi transmiterii generaţiilor de copii şi tineri a frumoaselor tradiţii de Paşti din Zona Beiuşului.
Partenerii noştri din acest an au venit de la: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bunteşti, Şcoala Gimnazială “Viorel Horj” din Drăgăneşti, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Curăţele, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Căbeşti, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Lazuri de Beiuş, Casa de Cultură “Ioan Ciordaș” Beiuș.
Fiecare echipaj de la școlile partenere și din fiecare clasă de gimnaziu a Colegiului Național “Samuil Vulcan” a realizat un stand de prezentare a zonei din care provine, cu accent pe tradiţiile pascale. Lucrările, realizate exclusiv de elevi, au evidenţiat talente literare, plastice, muzicale, abilităţi meşteşugăreşti, toate valorificând potenţialul creativ şi imaginaţia elevilor, dezvoltând abilităţi de comunicare estetică, lingvistică, de lucru în echipă.
Icoane, ouă încondeiate, desene şi picturi tematice pe sticlă, afişe, felicitări, creaţii literare, obiecte din lut, lemn, ceramică, împletituri etc. au evidenţiat imaginaţia elevilor în exprimarea artistică, toate fiind analizate cu atenţie şi competenţă de un juriu al elevilor, coordonat de dl. profesor Cătălin Iagăr.
De o atenţie sporită din partea participanţilor şi a întregii asistenţe s-au bucurat prezentările de costume populare româneşti şi ungureşti. A impresionat frumuseţea straielor, dar şi stăruinţa cu care fiecare copil a susţinut detaliile portului din satele lor.
De menţionat strădania copiilor de a deprinde arta încondeierii ouălor, demonstrată în timpul concursului. Fiecare stand a adus în faţa publicului şi a juriului exponate cu motive tradiţionale măiestrit lucrate, astfel încât, la această probă, fiecare echipaj a obţinut premiul I.
Premii şi diplome au adus zâmbete şi fericire pe faţa fiecărui copil, a fiecărui cadru didactic. Şi mai mult s-au bucurat de vizitarea Colecţiei de Folclor „Plai Românesc” a şcolii gazdă, de vizitarea colegiului şi de schimbul de impresii de la Masa Prieteniei.
Lucrările tuturor elevilor au fost reunite într-o expoziţie tematică, aceasta bucurându-se deja de numeroşi vizitatori.
Doamna profesor Florentina Hora, iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, a apreciat seriozitatea cu care partenerii s-au implicat în realizarea activităţii, respectând tematica propusă. Consideră că proiectul şi-a atins finalităţile, materialele realizate punând foarte bine în evidenţă tradiţiile Sărbătorilor Pascale ale satelor din Ţara Beiuşului.
Dorinţa elevilor de a participa şi la ediţiile viitoare subliniază necesitatea unui astfel de proiect educativ deoarece frumuseţea şi complexitatea tradiţiilor de Paşti trebuie cunoscută de toate generaţiile.
Şi şcoala a răsunat de glasuri de copii şi pricesne…

A consemnat prof. Elena Ojică
Foto: Ștefania Tripe