joi, 8 mai 2014

LA MULȚI ANI, PAȘCU BALACI!


 Am publicat multe materiale despre valorile Binșului care sălășluiesc în lumea îngerilor. Iată că azi mi se ofera plăcuta ocazie să scriu despre un binșan care, spre bucuria mea, este printre noi. Ceea ce-mi oferă minunatul prilej de a-i ura La Mulți Ani!
LA MULȚI ANI, PAȘCU BALACI!

Avocat, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor din România, publicist, om de cultură. S-a născut la 8 mai 1956 în localitea Şebiş, Jud. Bihor. Şcoala elementară o face în comuna natală, studiile secundare la Liceul “Samuil Vulcan” din Beiuş, iar studiile superioare la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, promoţia 1981. A fost repartizat în Marghita-Bihor, jurisconsult la o întreprindere din localitate “oraş în care am trăit din 1981 până la 1986 si unde am scris enorm. Scriam sonete iar din 1984 am devenit reporter la revista “Flacăra”. Cornel Nistorescu a fost cel care m-a apreciat şi m-a publicat”. Intre 1988 şi 1991 a fost angajatul revistei “Flacăra”. Vine apoi ziarist la “Crişana” şi consilier juridic la o firmă din Oradea. In prezent practică avocatura în biroul avocaţial propriu.
Scrie teatru de la vârsta de 20 de ani, de pe vremea  studenţiei clujene. In 1978 o piesă a sa “O boală care nu se vindecă decât aici” obţine premiul revistei “Napoca universitară”, fiind apoi jucată de studenţi pe cea mai importantă scenă a lor din Cluj-Napoca. Peste doi ani, pe aceeaşi scenă (a Casei de cultură a studenţilor) o altă piesă, “Naufragiul” îi prilejuia un nou succes, spectacolul care avea la bază scrierea sa primind titlul de Laureat al celei de-a XV-a ediţie a Festivalului “Primăvara studenţească”. Peste alţi doi ani o a  treia piesă “Clopotul” este distinsă la un concurs republican de creaţie, pentru ca în 1983 alte trei piese să primească premii importante. Fişa de creaţie... înregistrează şi alte titluri de drame şi comedii, scurte, în două părţi şi / sau în trei acte “...  În 1984 “Orizontul” timişorean îi publică un act dintr-o piesă excelentă “Muntele osândiţilor”, dramă istorică ce va apărea apoi în întregime în Almanahul Viaţa Româneasca pe anul 1985 (lucrat şi apărut sub îngrijirea lui Gheorghe Pituţ). Socotesc că această lucrare se numără printre cele mai bune scrise despre revoluţia lui Horea (Balaci a ales momentul trădării). Lectura piesei face dovada că ne aflăm în faţa unui dramaturg deosebit de talentat... Aici - ca şi în altă piesă a sa “Euroshima” - tânărul scriitor dovedeşte (pe lângă talentul evident) ştiinţa de îmbinare a istoriei cu ficţiunea, informaţia cu o cultură care nu stă la îndemâna oricui”. La Teatrul Naţional Radiofonic i se transmite “Banii n-au miros” piesă distinsă cu premiul I  la Concursul “Bogdan Amaru” Scrie poezie încă de pe băncile liceului, debutând în revista  Pagini de Ucenicie a liceului beiuşan. Debutul editorial are loc în anul 1994 cu volumul “50 de sonete” în prefaţa căruia cunoscutul şi apreciatul scriitor şi critic literar Ion Simuţ spune: “Viziunea  sa  lirică îşi consolidează treptat sistemul şi coerenţa într-o formă de prospectare a arhaicului, înrudită cu cea a lui Gheorghe Pituţ, originar din aceeaşi zonă beiuşană. Şi-a cristalizat performanţa de exprimare artistică în sonet, renunţând aproape total la alte încercări, impunându-şi rigorile lui ca o provocare pentru propria sensibilitate... Printre congeneri, Paşcu Balaci este un singuratic şi un singular ca un artist cu simţul originalităţii şi al relativităţii... Sonetul lui Paşcu Balaci se pune în serviciul unei mize subtile si rafinate - aceea a nostalgiei recuperatoare a tradiţiei - versul său este ferm şi răspicat”. Colaborează cu poezie, teatru , eseuri, reportaje, anchete, interviuri articole şi ştiri la: Familia, Steaua, Viaţa Românească, Orizont, Luceafărul, Teatrul, Echinox  Aurora, Tribuna, Expres, Expres Magazin, Flacăra, Zig-Zag, Evenimentul zilei, Al cincelea anotimp, Crişana plus,  Crişana, Gazeta de Vest, Cele Trei Crişuri, etc.

Ioan Igna - Simion Suciu