miercuri, 1 februarie 2017

167 de ani de la trecerea lui Avram Iancu prin Beiuș

       Asociația Avram Iancu Beiuș invită beiușenii la comemorarea a 167 de ani de la trecerea lui Avram Iancu prin Beiuș. După cum confirmă izvoarele istorice, în drum spre Viena, Avram Iancu a înnoptat în Beiuș, în casa de pe strada Burgundia Mare, nr. 20.
          Pornind de la acest aspect, pe 5 Februarie 2005, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la trecerea lui Avram Iancu prin Beiuș, la inițiativa prof. Gheorghe M. David, s-a constituit, în Sala mică a Cercului Militar din localitate, Filiala Beiuș a Societății Cultural Patriotice Avram Iancu.
  Ulterior, în 10 decembrie 2009, Filiala Beiuș s-a desprins de SCP Avram Iancu, devenind Asociația Avram Iancu Beiuș, de sine stătătoare, doar a beiușenilor.
În anul 2007, pe data de 4 februarie a fost dezvelită o placă comemorativă amplasată pe peretele clădirii de pe str. Burgundia Mare, nr. 20 iar pe 30 septembrie 2010 s-a dezvelit bustul lui Avram Iancu din Parcul Central. Atât placa, cât și bustul au fost realizate de sculptorul beiușean Sandu Crăciun. De menționat că fondurile necesare acestor două lucrări au fost adunate de la membrii asociației iar sculptorul Sandu Crăciun nu a cerut onorariu.


        



          Din 2005 și până în prezent, membrii asociației îl comemoreaza pe eroul național Avram Iancu în fiecare an, în prima duminică a lunii februarie. 

Iată programul din acest an:
Duminică, 5 februarie 2017

- Ora 11.15 - Întâlnire pe platoul sălii de sport de la stadion;
- Ora 11.30 - Deplasarea la clădirea de pe str. Burgundia Mare, nr. 20 unde va avea loc un moment solemn în fața plăcii comemorative amplasate pe această clădire;
- Ora 12.00 - Depunerea de coroane și jerbe de flori la Bustul lui Avram Iancu din Parcul Central;
- Ora 12.30 - Slujbă de pomenire la Biserica Ortodoxă Sf. Dumitru.

Simion R. Suciu