sâmbătă, 20 aprilie 2024

LA MULȚI ANI, GHEORGHE M. DAVID!

 Gheorghe Marinel David, un nume cunoscut în Țara Beiușului, educator, rapsod popular și patriot. Azi, când mai adaugă un an, îi doresc multă sănătate, bucurii și împliniri!

Să trăiești întru mulți ani, Ghiță! Să trăiești că ne trebuiești!


DAVID, Gheorghe Marinel . Profesor. Rapsod popular. Animator cultural. Între 2004-2008 a participat în cadrul Fanfarei Cercului Militar Beiuş ca saxofonist.

Sa născut în 20 aprilie 1969 la Beiuș, fiul lui Teodor și Marioara, domiciliați în satul Gurbești, comuna Căbești, județul Bihor.

A absolvit clasele primare la Şcoala Primară Gurbești, iar clasele gimnaziale la Școala cu clasele I-VIII Căbești. Începe clasele liceale la Căbești (prima treaptă de liceu), după care se transferă la Liceul Industrial Beiuș (azi Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”).

După absolvirea liceului se angajează la FMG Beiuș, cu întrerupere, perioadă când a efectuat stagiul militar. Ulterior funcționează ca învățător suplinitor la școlile din Goila (Comuna Căbești), Sohodol (Comuna Căbesti) și Meziad (Comuna Remetea). În același timp este și student al Colegiului Universitar Pedagogic „Vasile Goldiș” Arad, cu examenul de diplomă susținută în sesiunea iunie 1999 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu specialitatea „Institutor-desen”. În anul 2011 și-a echivalat studiile de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licență, specialitatea „Pedagogia învățământului primar și preșcolar”. Activitatea ca titular în învățământ și-o desfășoară la Școala Primară Telechiu (Comuna Țețchea-Bihor), Școala Primară Lazuri de Roșia (Comuna Roșia), Școala Gimnazială nr.1 Căbești (Comuna Căbești).

Învățător patriot, iubitor și păstrător al tradițiilor zonei, în unități de învățământ în care a activat a înființat și coordonat grupuri vocale (Țețchea, Meziad, Roșia, Căbești), grupuri instrumentale (Roșia, Căbești), formație de teatru (Roșia), ansambluri folclorice de cântece și dansuri (Roșia, Căbești). A fost membru al formației de dansuri populare de la Liceul Industrial Beiuș sub coordonarea prof. Emil Apostol dar și solist instrumentist al Tarafului „Codrulețul” al Cercului Militar Beiuș, dirijat de plutonierul adjutant șef (r) Panfil Buran și coordonat de lt.col. (r) Simion Suciu. Participarea la acest taraf sa finalizat cu un cd-document de vechi melodii populare interpretate la fluier intitulat, sugestiv, De pe Valea Roșiei , lansată la Radio Timișoara în anul 2003. Coordonează Grupul vocal bărbătesc „Permanențe” din Roșia - Lazuri de Roșia, în repertoriu colinde, pricene, cântece patriotice, cântece folclorice. Face parte din Taraful „Dor bihorean” al Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, condus de prof. Remus Decebal Lazea, ca instrumentist (fluier, taragot, saxofon) și consultant artistic. A fost, alături de pr. Emil Bota, inițiatorul festivalului de interpretare a prețurilor „Cântați Domnului, cântare nouă!” de la Roșia. Este membru fondator al cenaclului literar „Permanențe” Roșia și redactor la revista Cadențe . Este redactor-șef al revistei ” Primii pași ” și membru în colegiul de redacție al Jurnalului satului Căbești . Este membru al Coralei ”Beisensis” din Beiuș. A publicat în revistele Țara Beiușului , Cadențe și în săptămânalul Crișana plus . Începând cu anul 2000 a fost o prezență artistică permanentă în peisajul cultural al municipiului Beiuș, alături de fiul său, prof. Vlad David, interpret de folclor și dirijor, absolvent al Facultății de Muzică din Oradea, secția Canto. Este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Avram Iancu Beiuș din 5 februarie 2005.  Actualmente face parte din Cvartetul Tradițional „Șura Ușorilor”, ca interpret la fluier și caval.

Este căsătorit cu Mirela David, profesor la Școala Gimnazială nr. 1 Căbești și au doi copii: Vlad, interpret de folclor și dirijor și Daliana, studentă.

Scrieri : - Hoi, scoală-te, hoi om bun! culegere de colinzi din Țara Beiușului, Cercul Militar Beiuș, 2004; - Gurbești-vatră de istorie , 2010; - Păstrătorii tradiției, 2013; 2018; - Comuna Căbești. File de monografie , 2017.