joi, 4 aprilie 2024

SABIN POPOVICIU - „PATRIARHUL DISTRIGAZ”

 


POPOVICIU, Sabin
**.  Inginer. S-a născut la 4 aprilie 1933, în localitatea Șoimuș-Petreasa.  „Școala primară am început-o în Petreasa și am terminat 7 clase tot în sat. Am dat diferență de clasa I-a (gimnaziu n.n.) la Beiuș și am intrat în clasa a Il-a, unde am devenit coleg cu Mircea (Dan, n.n.) și Vaier (Popoviciu Crăciun, n.n.), care absolviseră clasa 1- a. Am făcut naveta clasa a II-a și a III-a pe traseul Petreasa- Beiuș (sunt 6 km; drum de țară, printre păduri și dealuri, n.n.) încălțați cu opinci din toamnă până în primăvară. În 1949 am dat examen pentru cursul superior, clasa a VIII-a, am intrat, și cu examenul de admitere am plecat la Oradea la o școală tehnică cunoscută. După absolvire, am dat examen la Institutul de Petrol și Gaze din București, pe care l-am absolvit în anul 1959”. După obținerea licenței este repartizat inginer stagiar la Secția de Foraj Corunca-Tg. Mureș (1961-1962), apoi adjunct șef secție. Între 1963-1967 este șef sector foraj la Secția Foraj Sărmășel. Între 1976–1977 este inginer șef adjunct la Schela de foraj Mediaș, apoi inginer șef, iar din 1970 este director (până în 1975). Din 1975 până în 1997 este director la Întreprinderea de Rețele și Distribuție Gaze Naturale Tg. Mureș. În anul 1982 obține doctoratul în științe tehnice. A urmat specializări în una dintre cele mai productive, rentabile și performante ramuri ale industriei românești: cea de petrol și gaze; - anual, cursuri de perfecționare și noutăți: cicluri de specializare la Institutul de Cercetare Petrol și Gaze Câmpina, la CEPECA; - București, la ministere, la Academia „Ștefan Gheorghiu”.

Raționalizări, invenții, inovații: în premieră națională, montajul-demontajul instalațiilor de foraj tip 2DH-75-4LD, F 200, după drumul critic; în premieră națională, optimizarea regimului de foraj; introducerea montajului subansamblelor din instalații în blocuri mari; realizarea aparatului care permite diminuarea accidentelor tehnice (erupții și prinderi de garnitură de foraj; tot în domeniul forajului, deci în partea de furnizare), a realizat invenții și inovații la Schela de Foraj Mediaș. În partea de distribuție a realizat un aparat ce permite utilizarea presiunii din interiorul conductelor. “Mogulul sau tătucul, ca să vorbim în limbajul specific anilor socialismului multidezvoltat, al Distrigaz Târgu Mureș a fost și este și va rămâne Sabin Popoviciu. Nimeni nu poate contesta că i-a crescut pe Iulian Iancu, Niculae Havrileț, Mihail Antonie, Ion Ioniță, Ioan Roman, Jenică Oroian, Mihai Zgâia și că a condus cu mână forte, vreme de peste două decenii, peste 10.000 de gaziști din cele 22 de județe arondate Distrigaz Nord. Epoca Popoviciu nu a însemnat doar expansiunea rețelei de gaz și construirea unei bănci private, ci și timpul în care au fost construite bazele de agrement de la Weekend și Sovata. Și astăzi Popoviciu lucrează în Distrigaz…”

Scrieri: - Popoviciu, Sabin, Stan, Alecsandru D., Diminuarea infiltrațiilor de gaze din rețelele de distribuție, Editura Tehnică, București, 1991.

Referiri: - Crăciun, Ioan, Petrișan, Icoane de pe Crișuri, Editura Eurostampa, Timișoara, 2003, p. 100 – 104; - Voro, Ligia, Grama, Aurelian, Patriarhul Distrigaz – Sabin Popoviciu, În: ”Ziarul de Mureș”, Târgu Mureș, 7 martie 2005.  (S. S.)