joi, 25 aprilie 2024

LA MULȚI ANI, DR. NICOLAIE NICA!

 


NICA, Nicolaie ***.   Medic primar stomatolog. Primul doctor, medic din Sârbești. Sa născut în satul Sârbești, comuna Lunca, județul Bihor, în data de 25 aprilie 1948, într-o duminică de Florii (dar a fost înregistrată în 29 aprilie 1948, în Joia Mare), fiul lui Florian și Valvoara-Lucreția Nica și este foarte mândru de originea sa țărănească.

A urmat clasele primare în satul Sârbești, gimnaziul în Vașcău (1955-1959), iar liceul în Oraș Dr. Petru Groza (azi Ștei), absolvit în anul 1966. După absolvirea liceului a urmat cursurile IMF Cluj - Facultatea de stomatologie, pe care a absolvit-o în anul 1972.

A fost repartizat în comuna Rieni, dar dispensarul era în Sudrigiu. Și-a întocmit formele de angajare la Spitalul Teritorial Beiuș însă nu a apucat să înceapă activitatea pentru că în 3 noiembrie 1972 a primit ordine să se prezinte la Școala de Ofițeri în rezervă la Focșani, absolvită la începutul lunii martie. Apoi a fost detașat de la Sudrigiu la cabinetul stomatologic al dispensarului din Vașcău, deoarece medicul stomatolog era în concediu de maternitate. A revenit pentru scurtă vreme la Sudrigiu dar a fost transferat la Policlinica Beiuș .

În 14 februarie 1978 a obținut titlul de medic principal stomatolog, în urma examenului susținut la Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca. În 23 noiembrie 1987 a fost promovat în funcția de medic șef al Dispensarului Policlinic Beiuș, funcție pe care a îndeplinit-o până în anul 1994.

Tot în urma unui examen la Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca a obținut titlul de medic primar stomatolog gradul III, prin decizia 180/13 octombrie 1991.

Și astăzi, când scriu aceste rânduri, mai lucrez ca medic stomatolog într-un cabinet privat, avansând tinerește spre împlinirea a jumătate a secolului de muncă stomatologică”. Și așa a fost - la împlinirea a 50 de ani de activitate stomatologică, dr. Nicolae Nica sa retras  (2022)... 

Referiri : Interviu , martie 2021.