vineri, 22 octombrie 2010

S-a tras cortina Festivalului Naţional de Folclor „Cântă, cântă, gură scumpă!”- Ediţia a IV a - Beiuş


S-a tras cortina...  Reflectoarele s-au stins... Cu strângere de inimă, ca după ceva bun, care se termină prea repede, spectatorii părăsesc sala... Acesta a fost sentimentul, nu numai al meu ci a tuturor privitorilor, din sală sau din faţa ecranelor tv, la încheierea Festivalului Naţional de Folclor „Cântă, cântă, gură scumpă”, ediţia a IV a.
Premianţi fericiţi, organizatori obosiţi dar cu satisfacţia lucrului bine făcut, spectatori încântaţi. Acesta a fost tabloul general la  final...

Desfăşurat pe durata a trei zile, una de preselacţie, una de concurs şi ultima – decernarea premiilor şi spectacolul de gală, festivalul s-a bucurat de participarea  a aproximativ 1200 de spectatori. Aceştia au urmărit evoluţia a 29 de concurenţi prezenţi din 31 înscrişi. După preselecţie au rămas 17 concurenţi dintre care, un juriu, alcătuit din personalităţi de excepţie, a selectat şapte premianţi.
Juriul a fost  prezidat de conf.univ.dr. Florina Mariş – Hinsu şi a avut în compunere pe Eugenia Florea, etnomuzicolog, realizator de emisiuni TVR, Sergiu Vitalian Vaida, realizator de emisiuni TVR Cluj, Gelu Stan de la Radio Timişoara, prof. univ. Zorica Pitic  de la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea, prof.dr. Gheorghe David – directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor – Oradea, prof. Gheorghiţă Lupău, directorul Filialei Marghita a Universităţii “Vasile Goldiş” – Arad, primarul municipiului Beiuş – prof.ec. Adrian Domocoş şi renumita interpretă de muzică populară – Veta Biriş.
 Prima seară, de concurs, a cuprins probele de interpretare a concurenţilor iar în partea a doua, recitalul unor  laureaţi  ai festivalului din ediţiile precedente – Anamaria Gal (ed.II), Vasile Iusco şi Ioana Bălaia (ed.III) precuş şi a interpreţilor consacraţi – Adrian Stanca, Cristian Pomohaci şi Corina Satmari. Alături de aceştia, ansamblurile “Mlădiţe de Tezaur” al Casei de cultură „Ioan Ciordaş” şi “Izvoraşul” al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaş”, ambele din Beiuş precum şi “Garofiţa” din Şimand au contribuit la realizarea unei seri frumoase.
A doua seară a debutat cu festivitatea de premiere. Iată câştigătorii:
Marele Premiu – Ioana Urs – Bihor
Premiul I - ex ego – Sergilia Popa
Premiul I – Georgiana Marina – Satu Mare
Premiul II - Daniel Popa – Sălaj
Premiul III – Alina Ceuca – Bistriţa Năsăud
Premiul special al Juriului – Ionuţ Apătăchioaie – Hunedoara
Menţiune – Paul Morar ( Sălaj) şi Alina Trastău (Timiş)
După festivitate a urmat recitalul premianţilor, care, a confirmat şi în faţa spectatorilor, decizia juriului.
A urmat un regal de folclor cu Ciprian Roman, Antonela Ferche - Buţiu, Mariana Anghel, Ioan Dordoi şi Felix Gălan, Florica Ungur, care au fost răsplătiţi, pentru interpretarea de excepţie, cu ropote de aplauze de către spectatori.

Finalul, maiestuos, a aparţinut Marii Doamne a Cântecului Românesc – Veta Biriş, care, revenind după 18 ani pe aceeaşi scenă, a interpretat, cu spectatorii ridicaţi în picioare, cântece nemuritoare, dragi nouă românilor – “Aşa-i Românul”, “Noi suntem Români” – inconfundabil, măreţ, aşa cum numai Domnia Sa ştie.
O remarcă deosebită pentru orchestra “Rapsodia Bihoreană” dirijată de maestrul Liviu Buţiu, pentru directorul festivalului, punctual ca un ceas elveţian, Florin Mariş – Hinsu şi nu în ultimul rand, pentru iniţiatoarea şi sufletului acestui festival, prezentatoarea spontană, directoarea Casei de Cultură din Beiuş – prof. Anca Silvia Banda.  
Simion Suciu

GALERIE FOTO