vineri, 12 noiembrie 2010

Final de proiect la Beiuş


Proiectul "Diamante arhitecturale - biserici de lemn din Ţara Beiuşului" este un parteneriat realizat între Protopopiatul Beiuş, Primăria municipiului Beiuş şi postul de televiziune Naţional TV Beiuş, în valoare de 28.600 lei şi susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Are ca obiectiv principal evidenţierea şi promovarea elementelor unice de arhitectură şi pictură a unui număr de 33 de biserici de lemn dintr-un total de 40 câte sunt în evidenţele Protopopiatului Beiuş.
Proiectul, realizat de Gelu Hasan din cadrul Primăriei Beiuş şi coordonat de pr. protopop Ioan Nat Balint s-a derulat în perioada 26 iulie 2010 - 15 noiembrie 2010 având ca finalitate realizarea a 400 de broşuri promoţionale, 300 pliante, 40 de indicatoare trilingve pentru direcţionarea turiştilor spre biserici, realizarea unui film documentar de lung metraj şi a unei expoziţii itinerante în diverse centre culturale ale ţării, parteneriate media.
Prin acest demers s-a urmărit punerea în valoare a bisericilor de lemn din Ţara Beiuşului, introducerea lor într-un circuit turistic format din arealul geografic cuprins între staţiunea montană Stâna de Vale, Parcul Naţional Padiş, staţiunea montană Vârtop-Arieşeni şi staţiunea Băile Felix, valorificarea resurselor naturale din zona de influenţă a bisericilor, îmbunătăţirea situaţiei economico-financiare a locuitorilor din Ţara Beiuşului prin atragerea unui număr de cel puţin 5.000 de turişti pe an, implicarea tineretului în activitatea cultural-religioasă şi asigurarea dezvoltării durabile a localităţilor respective.
Joi, 11 noiembrie a.c., la Casa de Cultură „Ioan Ciordaş” din Beiuş a avut loc, într-un cadru festiv, în prezenţa a 100 de preoţi, intelectuali şi cetăţeni din Ţara Beiuşului, activitatea de încheiere a proiectului.
Manifestarea a fost onorata de prezenţa d-lui senator Cornel Popa, a primarului Beiuşului, prof.ec. Adrian Domocoş precum şi a d-nei dr. Aurelia Dumiter şi d-lui col.(r) ing. drd. Dan Poinar, consilieri la Compartimentul Deservire Regională din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Bihor.
Gelu Hasan a rostit cuvantul de bun venit. Pr. Prot. Ioan Nat Balint a aratat necesitatea acestui proiect pentru promovarea în circuitul turistic a bisericilor de lemn din Ţara Beiuşului, biserici vechi, unele de peste 300 de ani, cele în care se slujeşte fiind într-o stare bună iar celelalte având nevoie de reparaţii.
 A urmat Corul „Armonia” al Bisericii Ortodoxe „Sf. Dumitru” din Beiuş, dirijat de maestrul Panfil Buran, care, a interpretat cu sensibilitate „Nădejdea mea-i numai la tine, Doamne” şi „Miluieşte-mă, Dumnezeule”.
S-a proiectat filmul  „Diamante arhitecturale. Biserici de lemn din Ţara Beiuşului” realizat de ABC Plus Media;  scenariul - Dan Ispas, montaj – Egyed Peter şi Groza Adrian, imaginea – Damian Militaru şi Liviu Cionca.
Expoziţia de fotografii realizată de Kovacs Zoltan de la Primăria Beiuş a întregit manifestarea, de o înaltă calitate artistică. Participanţilor le-au fost distribuite albume şi pliante.

Simion Suciu