marți, 30 noiembrie 2010

Scrisoare deschisa


Domnilor lideri politici,


Timp de peste douazeci de ani ati carmuit tara dupa cum v-au dictat constiintele si dupa cum v-au ajutat puterile si abilitatile. Stiti bine, sunt convins, ati carmuit tara prost - catastrofal, domnilor! Ati dezmostenit poporul de agoniseala a jumatate de secol de truda colectiva, ati indatorat Romania - fara vreun rezultat palpabil - cu de peste zece ori suma imprumutata si restituita integral de regimul comunist. Ati creat, aici, o falie de nesurmontat intre bogati si saraci si ati aruncat in hau scara de valori cu care sa se poata trece de pe un mal al abisului pe celalalt - astfel incat fiecare sa ocupe locul ce-l merita in societate. Cum este posibil ca dupa atata risipa de resurse sa nu mai aveti din ce va hrani poporul? Cum de nu mai sunt bani pentru salarii pensii, sanatate, educatie - dupa ce ati instrainat atata avere si ati facut asa imprumuturi?
Am ramas siderat de seninatatea cu care mai ieri seful statului afirma ca in Romania “avem 46.000 de investitii deschise” - deci, incepute cine stie cand si neterminate. Este infioratoare senzatia ce mi-o da gandul ca simpla deschidere a unei investitii inseamna alocarea de la bun inceput a cel putin 100.000 de Euro; sunt mult prea multe miliarde - si este pacat ca nimeni nu sta sa calculeze - aruncate pe furis in conturile unor firme infiintate si sustinute pe piata doar pentru a “cotiza” la guvernanti. In masura mai mare sau mai mica, toti v-ati bucurat de binefacerile acestui transfer de resurse din avutia comuna in cea privata, nu atat pe criterii de partid, cat mai ales dupa politica cercurilor de interese.
Cu aceeasi condamnabila seninatate presedintele evoca, printre cauzele insuficientei fondurilor pentru pensii si salarii faptul ca anul acesta, in loc sa scada, cheltuielile la acest capitol au crescut fiindca in anumite institutii s-a acordat al 13-lea salariu si s-au dat prime. Ce merite sa fi avut cei premiati, ca sa merite un astfel de transfer de fonduri din salariile celorlalti in buzunarele lor? Mai vorbea indarjitul nostru presedinte de sumele mari de la capitolul ajutoare sociale deturnate pentru obtinerea voturilor. Cine a platit mita electorala cu bani deturnati de la buget si cine a castigat alegerile? In tara asta chiar nu se mai pedepsesc delapidatorii?
Pe domniile voastre chiar nu va cuprind fiorii afland ca in perioada 2004-2008, de la 6,4 milioane de asistati sociali, s-a ajuns la 13,9 milioane - si cine stie ce s-a mai intamplat in ultimii doi ani? Adica, sa nu te ia cu fiori cand te gandesti ca daca pentru fiecare asistat se cheltuie - sa zicem - macar trei milioane de lei vechi (!?) pe an, rezulta alte multe miliarde risipite, intr-un serial de guvernari “cu gandul la viitoarele alegeri”- cum tot pesedintele declara, fara sa se arate prea indignat. Este oare posibil asa ceva, in conditiile in care ne-am imputinat cu mai bine de un milion si cand alte 3-4 milioane de romani au plecat la munca prin strainatati? V-ati perindat la putere si ati aplicat cu totii modelul, intr-o intrecere incomparabil mai paguboasa decat vechea intrecere socialista.
Stim, ati mizat si mizati in continuare pe nestiinta multimii, pe care o tot bombardati si o mituiti cu promisiuni toxice, inducandu-i acea stare de letargie in spatele careia sa va puteti interpreta rolurile - pentru care putini dintre actorii cu care v-ati inconjurat au chemare. Vi se pare imposibil sa va recunoasteti greselile - multe din ele, probabil, inerente si independente de vointa domniilor voastre. Ducand in carca stigmatul acesta nu facerti decat sa afundati si mai mult in mocirla intreaga societate.
Nu populatia l-a adus pana la Cotroceni pe acest presedinte care - auziti! - se lipseste de serviciile politiei si jandarmeriei, ci dumneavoastra, partidele prin care a colindat ori cu care s-a aliat, timp de doua decenii. Este timpul sa-i strigati, pe aleile acelea pavate cu bune intentii ale politicii, ca aceste doua institutii sunt eterne, acolo unde sunt, si ca doar el este cel la care se poate renunta fara a perjudicia eternitatea tarii si a natiunii. Maine poate ca Indarjitul va renunta si la armata si la tot si va proclama Republica Autonoma CotroCecenia, timp in care domniile voastre va veti zbate la fel de indarjiti sa aplanati cumva acutele disensiuni din interioarele partidele ce le conduceti si mai putin pe cele interpartinice, sperand ca astfel va veti spori capitalul electoral. Aveti datoria morala sa ne scapati de acest “vacar suparat pe sat” si sa puneti ordine in propriile curti.
Toate astea nu s-ar fi intamplat daca partidele dumneavoastra si-ar fi urmat doctrinele,
si-ar fi respectat electoratul si ar fi pus inainte de orice interesul general. N-au facut-o,  au abandonat inca din fasa principiile. Lupta pentru putere a capatat din ce in ce mai mult trista conotatie de “ciolaniada”. O biata primarie intr-un colt de tara devine mai importanta decat reduta Grivita; nu conteaza cine va e candidatul si de ce este el in stare, important este sa mai castigati o primarie - pentru care alegerile sunt un trist spectacol de tragicomedie, cu masini jegoase ori bengoase parcate pe la cotituri de sosele si ulite hopuroase, cu grupe de interventie electorala gata sa mai efectueze un transport de bani, obiecte de imbracaminte, de uz personal ori casnic, sau - mai nou - materiale de constructii, intr-o jalnica goana dupa voturi. Asa a ajuns tara pe mana cui nu stie sa o administreze altfel decat furand, furand si iar furand. Domniile voastre nu mai aveti nici macar curajul sa masurati cine si cat a furat, asa ca totul a devenit o intrecere de “cine fura mai mult”.
Oare tara asta mai are un viitor?
Cand veti vota o lege care sa interzica migrarea de la un partid la altul?
Care partid si cand va renunta definitiv si irevocabil la mita electorala?
Cine si cum va convinge saracimea tarii sa sanctioneze mita electorala?
Cand veti inlocui vechile garzi de politicieni corupti si compromisi cu oameni competenti si onesti, performanti, capabili sa puna inainte de orice interesul major al salvarii si propasirii tarii?
Care din partide va lua la puricat istoria ultimilor douazeci de ani si va explica natiunii greselile infaptuite, autorii si mobilurile lor? Cine si cum va inlatura consecintele si va indrepta greselile?
Care din partide va putea sa-i redea poporului roman demnitatea calcata in picioare, in aceasta epoca de adanca transformare a Lumii?
Care partid va avea curajul sa ia in serios proiectul propus natiunii prin Legea Cojocaru, fara teama ca prin aplicarea ei o parte din membrii sai isi vor vedea serios impozitate averile dobandite ilicit?
Cat anume din ce i s-a furat va mai putea fi restituit poporului roman?
Va mai ganditi, oare, la poporul roman? Aveti somn?
Asa sa va ajute Dumnezeu!

Diplomat militar in rezerva, Col(r) Marian Ilie