miercuri, 3 noiembrie 2021

DORU DIN ALBEȘTI A PLECAT SĂ CÂNTE ÎN ORCHESTRA ÎNGERILOR. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!

                                                                                                Pentru mine și pentru multă lume, dispariția lui Doru din Albești a fost un șoc. Plecarea prematură a acestuia în orchestra îngerilor, ne-a surprins și întristat. Prea multe nu mai putem face, decât să-i păstrăm o amintire frumoasă și să transmitem condoleanțe familiei îndurerate. 

Dumnezeu să-l odihnească!

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

        BUDA  Dorin, cu numele de scenă Doru din Albești s-a născut în 20 august 1964 în satul Albești, unde va reveni peste ani. A încetat din viață în floarea vârstei, la numai 57 de ani, în 31 octombrie 2021.                                                         Urmează școala primară în Oradea, gimnaziul la Coșdeni, după care, între 1979-1982 urmează cursurile unui liceu industrial și ale unei școli profesionale în Oradea. Între 1982-1983 urmează Școala de Șoferi Profesioniști din Ștei, după care efectuează stagiul militar la Oradea și Petroșani.         Primele apariții pe scenă au loc în anii de gimnaziu, când - la serbările școlare sau la fazele locale ale “Cântării României” - cânta solo voce, în special la Căminul Cultural din Coșdeni. Tot aici, duminica, se organiza ”higheghe” cu participarea unor lăutari vestiți: Cula Voarii (Cionca Nicolae) din Albești, Văsălie Tilții, Aurelu Draii din Pocola, Puștiu din Hidiș, Coari din Tinca, Miți din Tulca, Ștefan și Macuci din Șoimi etc. Se îndrăgostește de vioara și de cântecul popular și începe să pătrundă tainele sunetului atât de autentic și aparte al viorii cu goarnă. Talent înnăscut, ajunge într-un timp relativ scurt, să țină piept “maeștrilor sacri”, iar la Oradea, la liceul industrial, este cooptat într-un taraf cu care va participa la “Cântarea României”, dar și la spectacole locale și în județ, tânărul Dorin Buda ajungând să cânte cu Florica Duma, Florica Zaha, Maria Sidea, Florica Ungur etc., ceea ce l-a ambiționat să progreseze în tehnica interpretativă, dar și să-și sporească zestrea repertorială. Așa că, în paralel cu liceul și școala profesională, va urma și cursurile Școlii Populare de Arte Oradea, cu orchestra căreia și solo, va participa la numeroase festivaluri și spectacole în județ și în țară. 
    Doru din Albești a fost angajat la SC Turism SA Băile Felix, la Restaurantul Poienița, ca instrumentist, seară de seară vioara sa (dulce sau cu goarnă) descrețind frunțile unui numeros public. Este căsătorit și are doi copii, studenți la muzică în Oradea, care îi calcă pe urme - și ca talent, și ca dragoste pentru folclor și muzica populară. 
    Referințe: Degău, Ioan, Laza, Ioan, Suciu, Simion, Beiușul și lumea lui, vol. VII, Oameni de seamă ai Țării Beiușului, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Oradea, 2021, p. 253.