miercuri, 3 noiembrie 2021

LUCIAN DRIMBA (1929-1977)

          

    DRIMBA, Lucian**/***: Profesor, istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. S-a născut în Lugaşu de Jos, judeţul Bihor la 4 noiembrie 1929. Este fiul Mariei (născută Samuilă) şi al lui Eugen Drimba, învăţător, şi frate cu Ovidiu Drimba. A încetat din viață în data de 3 mai 1997 la Oradea. 

          Urmează școala primară în localitatea natală iar studiile secundare la Liceul "Samuil Vulcan" din Beiuș şi Liceul "Emanuil Gojdu" din Oradea. În anul 1952 termină Facultatea de Filologie.         După examenul de stat este repartizat la liceul pe care îl frecventase, în Beiuş, fiind apoi transferat la Oradea predând în învăţământul secundar până în anul 1964, când trece la Institutul Pedagogic din Oradea, apoi Universitatea Oradea urcând toate treptele didactice universitare, din 1992 fiind profesor. În 1971 a obţinut titlul de doctor în istoria literaturii române, cu o teză despre Iosif Vulcan, publicată în 1974. Timp de patru ani, între 1968-1972 a fost şeful catedrei de literatură română, ca următorii doi ani să fie numit decan al Facultăţii de Filologie din Oradea. A ţinut cursuri de istoria literaturii române. Urmează specializări la Bucureşti. Ţine prelegeri în instituţii de învăţământ superior din Budapesta şi Seghedin, precum și la liceul românesc din Gyula (1970). Desfăşoară o bogată activitate de cercetare ştiinţifică, materializată în numeroase comunicări, articole şi studii publicate în principalele periodice de specialitate din tară. A fost preşedinte al Societăţii Scriitorilor şi Oamenilor de Știinţă din Bihor. În 1983 a editat prima piesă de teatru românească păstrată integral din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragedice expressa, lucrare reprezentativă pentru barocul literar românesc din epocă. 

        Referințe: - Istoricul societății pentru fond de teatru roman în Ardeal. Editura Societatea de științe filologice din Republica Socialista Romania. București, 1969; - Iosif Vulcan. Bucureşti, Editura Minerva, 1974. - Eminescu la Familia. Oradea, Comitetul de Cultură şi Artă al judeţului Bihor, 1974 şi o ediţie revăzută în 1994 la Editura Cogito din Oradea; - Occisio Gregorii in Moldavia vodae tragedice expresa. Cluj-Napoca, Editura Dacia 1984. - Iosif Vulcan. Scrieri. Vol. 1. Poezii, Proză. Teatru. Bucureşti, Editura Minerva, 1984. - Iosif Vulcan. Scrieri. Vol. 2. Publicistică. Bucureşti, Editura Minerva, 1989. - Iosif Vulcan. Scrieri..vol. III Însemnări de călătorie şi vol. IV Corespondenţă, predate aceleaşi edituri în 1990". Referințe: - Mărgineanu, Ion. Oameni din Munţii Apuseni… p. 260; - Micu, Dumitru. Istoria literaturii române. De la creaţia populară la postmodernism… p. 746; - Vasilescu, Stelian. Oameni din Bihor… p. 243, 316, 317, 443. (I. I., S. S.)