duminică, 28 noiembrie 2021

DESPRE CORINZI CU FLORIAN CODREANU, FOST „POPĂ DE CORINZI” ÎN LAZURI DE ROȘIA

 


Florian Codreanu
este un rapsod popular din Lazuri de Roșia. S-a născut în 12 aprilie 1930, în ziua de Florii, în Lazuri de Roșia. 

A urmat școala primară de 7 clase în localitatea natală.

După absolvirea școlii a muncit în gospodăria părinților, o gospodărie bine pusă la punct cu ”o pereche de boi de vândut, o pereche de tuluci, o pereche de crescut, vaci, pe lângă vaci și cai și 6 hectare de pământ”.

Din 1950 până în 1953 efectuează  stagiul militar. După lăsarea la vatră se căsătorește cu fosta colegă de școală, Maria (1930-2012), având o fiică, Maria (1954-2017), directoare de grădiniță la Arad.

Deși are aproape 92 de ani, Bunu Flore, chiar dacă trăiește singur, este plin de viață și își rânduiește gospodăria, ajutat de un nepot. Ba, uneori, mai face chiar și o miuță cu pruncii, pe uliță.

De mic a fost atras de folclor, în special de corinde și de Alduitul colacului, obiceiuri de Crăciun specifice zonei. Prima dată ”m-am dus la o casă unde corindătorii făceau repetiție și m-am ascuns sub pat, un pat înalt cu picioare – așa am învățat corinzâle și alduitul colacului” ne mărturisește, cu un zâmbet în colțul gurii, Bunu Flore.

Pasionat de acest obicei și înzestrat cu o memorie, voce și o dicție deosebite, pe care le păstrează și acum, după ce s-a căsătorit a resuscitat aceste obiceiuri, care, datorită războiului  și noii orânduiri, își pierduseră însemnătatea. Așa a ajuns „Popă de corinzi” (șeful cetei de colindători), ducând bucurie și vestind ”Nașterea Domnului”, până în anul 2011, acesta fiind ultimul Crăciun la care a mers cu ceata de colindători. Decesul highighișului Dorel din Lazuri, dar mai ales al soției (2012), la care adăugăm și vârsta înaintată (81 de ani) îl determină să se retragă. Cu toate acestea, încă este lucid, are o voce și o dicție de invidiat și, din când în când, din tezaurul folcloric ce îl păstrează în minte, mai împărtășește, celor care îi solicită, colinzi, alduitul colacului etc.

Referințe: - Interviu, iulie 2021.  (S. S.)