Foto: „Bihoreanul” |
A fost repartizat în Marghita, județul Bihor, jurisconsult la o întreprindere din localitate „ orașul în care am trăit din 1981 până la 1986 și unde am scris enorm. Scriam sonete iar din 1984 am devenit reporter la revista „Flacăra”. Cornel Nistorescu a fost cel care ma apreciat si ma publicat ”. Între 1988 și 1991 a fost angajatul revistei „Flacăra”. Vine apoi ziarist la „Crişana” şi consilier juridic la o firmă din Oradea. În prezent practică avocatura în biroul avocațial propriu.
Scrie teatru de vârstă de 20 de ani, de pe vremea studenției clujene. În 1978, o piesă a sa, O boală care nu se vindecă decât aici, primind premiul revistei Napoca universitară , apoi a jucat de studenți pe cea mai importantă scenă a lor din Cluj-Napoca. Peste doi ani, pe scenă (a Casei de cultură a studenților) o altă piesă, Naufragiul îi prilejuia un nou succes, spectacolul care avea la bază scrierea sa primind titlul de Laureat al celei de-a XV-a ediție a Festivalului „ Primăvara . studențească ”. Peste alți doi ani oa treia piese Clopotul este distinsă la un concurs republican de creație, pentru ca în 1983, alte trei piese să primească premii importante. În 1984, Orizontul timişorean îi publică un act dintr-o piesă excelentă Muntele osândiţilor , dramă istorică ce va apărea apoi în întregime în Almanahul Viaţa Românească pe anul 1985 (lucrat şi apărut sub îngrijirea lui Gheorghe Pituţ). Aici - ca și în altă piesă a sa, Euroshima - tânărul scriitor dovedește (pe lângă talentul evident) știință de îmbinare a istoriei cu ficțiunea, informația cu o cultură care nu stă la îndemâna oricui. La Teatrul Naţional Radiofonic i se transmite Banii n-au miros, piesă distinsă cu premiul I la Concursul “ Bogdan Amaru ”. Scrie poezie încă de pe băncile liceului, debutând în revista Ani de Ucenicie a liceului beiușean. Debutul editorial are loc în anul 1994 cu volumul 50 de sonete în prefața faptului cunoscut și apreciatul scriitor și critic literar Ion Simuț spune: „ Viziunea sa lirică va consolida sistemul și coerența-o formă de prospectare a arhaicului, înrudiți cu cea a lui Gheorghe Pituț. , originar din zona beiușeană. Şi-a cristalizat performanţa de exprimare artistică în sonet, renunţând aproape total la alte încercări, impunându-şi rigorile lui ca o provocare pentru propria sensibilitate... Printre congeneri, Paşcu Balaci este un singuratic şi un singular ca un artist cu simţul originalităţii şi. . . . al relativității... Sonetul lui Pașcu Balaci se pune în serviciul unei mize subtile și rafinate - aceea a nostalgiei recuperatoare a tradiției - versul său este ferm și răspicat ”.
A fost ales censor în Consiliul de conducere al Baroului Bihor de către adunarea generală a avocaților din județul Bihor. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociația Scriitorilor din București, Secția Dramaturgie. Este președinte al Cenaclului literar al Baroului Bihor din 1998. Este Cetățean de onoare al comunei Telciu , județul Bistrița-Năsăud, titlul acordat pentru fapte scrierii și publicării dramei istorice Fluierul de oțel care aduc ca subiectul vieții, revolta și martirajul prin tragerea roată din 12 noiembrie 1763 a eroului Tănase Todoran din satul Bichigiu, comuna Telciu, canonizat de către Biserica ortodoxă română sub numele de Sfântul Atanasie Todoran și ai săi mărturisitori: Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Scrieri : - 5o de sonete , Editura Dacia, Cluj- Napoca, 1994, postfață de Ion Simuț
- Muntele osândiţilor , teatru, Editura Dacia, Cluj Napoca, 1995
- Când îngerul aduce cheia, sonete, Editura Anotimp, Oradea, 1998
- Poeme , editura Anotimp, Oradea, 1999
- Sonetele către Iisus , Editura Dacia, Cluj Napoca, două ediții 2000, 2002
- Sonetele greceşti, Editura Dacia, Cluj Napoca, 2002
- O călătorie în Grecia , Editura Dacia, Cluj Napoca, 2004
- Viața lui Iisus în treizecisitrei de tablouri , Editura Dacia, Cluj Napoca, 2oo4
- Cruciada , teatru, editura Cartea Românească, București, prefața de Mircea Ghiulescu, cartea a aparut cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor,2004
- Slăvește suflete al meu pe Domnul , sonete, Editura Dacia, Cluj Napoca, 2007
- Fluierul de oțel , teatru, prefață de prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, postfață de Mircea Ghițulescu, Editura Risoprint , Cluj Napoca, 2008
- Penelopa se mărită , teatru, Editura Palimpsest, București , 2008
- Secvenţe pariziene , Editura Convex, Oradea, 2009
- Sonetele germane , Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2009,
- Epistole din Șebiș , sonete, Editura Dacia, XXI, Cluj Napoca, 2010
- Tunul de cireș , teatru, Editura Primus, Oradea, 2o11
- O călătorie în Italia , Biblioteca Revistei ”Familia”, Oradea, 2012
- Scrisorile secrete ale tovarășului Ivan din Ștei către iubită sa din Moscova (roman epistolar), Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 2o13
- Cartea de uraniu , Biblioteca Revistei Familia Oradea, 2o14.
Referiri: - Damaschin, Dan, Ataşament pentru sonet, Paşcu Balaci: „Sonetele greceşti”,
în Informaţia de Vest , An 1, nr. 100, Oradea, 26 iun. 2004, p. 48; - Mărgineanu, Ion, Oameni din Munţii Apuseni … p. 251, 268. - Vasilescu, Stelian, Oameni din Bihor … p. 243, 257; - Degău, Ioan, Brânda, Nicolae, (coordonatori), Igna, Ioan, Beiușul și lumea lui. Studiu monografic. Vol. IV , Editura Primus, Oradea, 2009, p. 876; - 5o de sonete , editura Dacia ,Cluj- Napoca, 1994. (II, SS)
[1]Chișbora, Smaranda, „ El Dorado" din Băița: Avocatul Pașcu Balaci a scris un volum de sonete despre tezaurul de uraniu exploatat de ruși” , în: Bihoreanul , Oradea, 17 iunie 2014.