vineri, 11 octombrie 2024

BAR CONSTANTIN - UNUL DIN ULTIMII BITUȘERI DIN ȚARA BEIUȘULUI

 


Bar Constantin cu soția

BAR, Constantin
, zis TANU****.  Bitușer (Bitușer- cel care confecționează bituși. „Bitușa, în unele zone bondă sau bundă,  este o piesă de port, impresionantă prin dimensiunile ei, purtându-se și pe față, și pe dos. Este confecționată din 6-8 piei de oaie cu lână bogată, fără mâneci, cu deschidere în față. Bitușa protejează pe cel care o îmbracă de vânt și ploaie și este folosită și de alți oameni, în afara ciobanilor” (Bulc, Nicolae, Todinca, Vasile, Delani, un sat din Țara Beiușului, studiu monografic, Editura Mega, Cluj-Napoca 2011, p. 79). S-a născut în 12 octombrie 1922, al cincilea copil al lui Ioan și Catița, cel mai mic dintre frați. Tatăl său a decedat, când el avea o vârstă fragedă, doar 2 ani și jumătate, toți cei 5 frați rămânând doar cu mama. A încetat din viaţă în 5 septembrie 1995.

A urmat școala în satul natal, Delani, până în clasa a VII-a. Frații mai mari s-au căsătorit rând pe rând, el rămânând cu mama în casa părintească, lucrându-și pământul și îngrijindu-și animalele.

În anul 1943 a efectuat stagiul militar. Pe parcursul stagiului militar a fost avansat la gradul de fruntaș, apoi caporal, trecând în rezervă cu gradul de sergent. Din anul 1945 a participat la Al Doilea Război Mondial, fiind dus în linia I. În război a ajuns până în Munții Tatra. În anul 1946 a fost lăsat la vatră.

În anul 1948 s-a căsătorit cu Bar Ana, iar în 1950 s-a născut unicul copil, Bar Catița. A continuat să lucreze pământul, că aceea era singura sursă de a-și câștiga existența, iar mai târziu și-a început meșteșugăritul cu piele de oi si miei. Mai întâi a tăbăcit pieile iar mai târziu a început sa confecționeze bituși și cojoace pentru femei si bărbați. Avea comenzi de bituși de la oamenii care se ocupau cu creșterea animalelor și trebuia să stea tot timpul pe câmp cu ele ciobanii, cei care aveau cai sau vaci. El tăbăcea pieile și le croia, iar soția lui, Ana, le cosea, confecționa bitușile sau cojoacele. Participa  în fiecare an, în perioada 8-11 octombrie, la ”Târgul de la Fechetău” – Negreni, județul Cluj, unde vindea cele mai multe bituși. Ziua lucra pământul, iar noaptea tăbăcea pieile și le cosea împreuna cu soția sa Ana. Această îndeletnicire a dus-o cu multă demnitate până în 1995, când, în urma unui infarct, a decedat.

         Localitatea Delani a fost renumită pentru confecționarea bitușilor, alături de Bar Constantin mai putem aminti pe Bulc Ioan și Flore Ioan. De asemenea, bitușeritul se situa la loc de cinste prin membrii familiei Dringo din Nimăiești, familie care își are originile în satul Delani, vestit prin meșterii săi ca printre cei mai dibaci in prelucrarea pieilor de animale.