sâmbătă, 19 octombrie 2024

ILARION LAZEA (1933-2018)

 


LAZEA ILARION **/*** .  Profesor. S-a născut în 20 octombrie 1933 în comuna Gârda de Sus, județul Alba, tatal, învățător; mama, casnică. 

A încetat din viață în 13 ianuarie 2018. 

A locuit în Turda până în anul 1939,   când sa mutat la Beiuș. 

A urmat școala elementară și Liceul ” Samuil Vulcan” la Beiuș. A absolvit apoi Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Victor Babeș”, din Cluj Napoca.

După absolvirea facultăților a lucrat ca profesor la școlile Generală din Mizieș, Finiș, Drăgănești, Clubul elevilor din Beiuș și la Liceul ” Samuil Vulcan” Beiuș. La Școala Generală din Finiș a înființat prima școlară din sticlă și un parc cu plante ornamentale și arbuști. De la Școala Generală Finiș, a fost transferat la Școala Generală din Drăgănești, unde a amenajat un parc în fața școlii.

Începând cu data de 1 septembrie 1968 a fost promovat director la Clubul elevilor din Beiuș, și după scurt timp, și anume la data de 1 decembrie 1968, a fost schimbat din funcție pentru faptul că nu este membru de partid. Activează în continuare ca profesor conducător de cerc de biologie, turism și agricultură, munca în care este și profesor de chimie la Liceul ” Samuil Vulcan” Beiuș. De la 1 decembrie 1968 și până la 1 septembrie 1997, dată la care se pensionează, și-a desfășurat activitatea didactică la Clubul elevilor din Beiuș. După pensionare a mai predat la Școala Tehnică Postliceală de asistență medicală și la Liceul Teologic „Nicolae Bolcaș" din Beiuș încă trei ani, ca profesor de biologie.

A organizat, în timpul vacanțelor școlare, 15 excursii în munți, la mare și în Delta Dunării. A făcut parte din corul ”Lyra” din anul 1961. Fiul său, Remus, este profesor de muzică și dirijor al corului „Lyra" din Beiuș. A scris articole cu specific biologic în revista Vânătorul și Pescarul Român .

Referiri : - Degău, Ioan, Brânda, Nicolae, (coordonatori), Igna, Ioan, Beiușul și lumea lui. Studiu monografic. Vol. IV, Editura Primus, Oradea, 2009, p. 901.    (I.I.)