marți, 8 iunie 2010

Adnotări pe manşeta unei invitaţii: Festivalul Naţional „Gheorghe Pituţ”


Punct la 12.00, luni, 7 iunie 2010, a debutat Adnotări pe manşeta unei invitaţii: Festivalul Naţional „Gheorghe Pituţ”.
La bustul poetului din Parcul Central, o numeroasă asistenţă a participat la slujba de pomenire în memoria celui care a fost poetul şi prozatorul Gheorghe Pituţ oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox de Beiuş, pr. Ioan Nat Balint. Printre participanţi s-au numărat familia poetului- soţia Valentina Pituţ, fiica Barbara Pituţ, fratele Ioan Pituţ şi sora Viorica Flintaşu, primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, Ioan Moldovan, redactorul şef al revistei „Familia” din Oradea, Crăciun Parasca de la Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor, Maria Vaida, Virgil Şerbu Cisteianu din Alba, un om-instituţie, a cărui inimă bate cât pentru tot Ardealul, cetăţeni dar şi elevi de la toate şcolile beiuşene.
După slujba de pomenire, Anca Banda, artizanul manifestării a invitat-o pe soţia celui plecat dintre noi să rostească cuvântul de deschidere. D-na Valentina Pituţ a mulţumit organizatorilor pentru eforturile depusen a vorbit despre tristeţea care apasă anul în care Gheorghe Pituţ ar fi trebuit să aniverseze 70 de primăveri precum şi despre cele 14 volume postume publicate şi încă 13 pregătite pentru publicare.
Primarul Domocoş a spus că „deşi poetul face parte din patrimoniul naţional, noi, beiuşenii, îl adoptăm şi îl cinstim”.
A urmat un recital de versuri susţinut de un grup de elevi de la Şcoala cu Clasele I – VIII „Nicolae Popoviciu”, grup pregătit de prof. Maria Horge. Prin grija conf. univ. Florina Mariş – Hinsu, Renata Baki, Corina Ştiru şi Vlad Tătaru, studenţi de la Universitatea din Oradea, acompaniaţi la pian de as.univ. Antonela Isaiu au interpretat la modul superlativ piese de muzică cultă. După aceasta, la bustul poetului s-au depus flori şi jerbe de flori.
Manifestarea a continuat la Muzeul Municipal unde s-a vizionat o expoziţie de fotografii dedicată acestui eveniment.
De la ora 17.00, la Casa de Cultură (ex Teatrul Armatei) cu: simpozionul „Gheorghe Pituţ", lansarea audio-book “Sonete recitate de Barbara Elena Pituţ”, recitalul de muzică populară „Nu-i modru că ştiu cânta" susţinut de interpretele de muzică populară Viorica Flintaşu şi Maria Sidea, vizionarea filmului – evocare realizat de către pictorul Mihai Bandac şi a filmului “Clipa de poezie” cu Gheorghe Pituţ şi Eusebiu Ştefănescu. Seara s-a încheiat cu piesa de teatru „Datoria", pusă în scenă de actorii Teatrului de Vest din Reşiţa. 
 Simion Suciu 

 Dor 
Mamă, n-ai vrut să fiu lemn
Să adăpostesc mistreţii,
Sufletului să-i însemn
Umbra morţii, calea vieţii.

Ştii, pământul nu-mi dă pace
Să mă fluier către stele;
M-aş desface de pe osii
Şi topit să curg în ele.

Toţi ar vrea, la toţi li-i dor
De o lungă luminare
Nu să moară, nici să mor,
Ci s-ajungem nehotare.

Gheorghe Pituţ