vineri, 4 iunie 2010

FESTIVALUL NAŢIONAL "GHEORGHE PITUŢ" - EDIŢIA A XIII-A LA BEIUŞ

Gheorghe Pituţ - poet şi prozator bihorean,  nascut  la 1 aprilie1940 în Sălişte de Beiuş. A absolvit şcoala primară în satul natal, studiile gimnaziale la Sudrigiu iar între 1953 - 1956, Şcoala de Silvicultura la Năsăud şi apoi Şcoala de Maiştri din Sighet. În perioada 1961 - 1962 a fost tehnician silvic la Tăşnad. În 1963, în timp ce urma Facultatea de filologie Cluj, debutează cu un grupaj de poezii în revista "Tribuna". De la Cluj se transferă la Universitatea din Bucuresti unde frecventează Cenaclul "Junimea" al Facultăţii de limba si literatura română şi Cenaclul "Nicolae Labiş", împreună cu Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, etc. În anul 1965 obţine premiul I pentru poezie la Consfătuirea pe ţară a cenaclurilor si premiul I de poezie al revistei "Luceafărul". Din 1967 devine membru al Uniunii Scriitorilor. Îşi continuă studiile universitare: Institutul de lingvistică din Bayern, Facultatea de Filozofie din Koln iar din 1973 este angajat redactor la revista "Viaţa Românească". În anul 1976 ales în Consiliul Uniunii Scriitorilor iar în anul 1978 obţine premiul Uniunii Scriitorilor. În anul 1991, la 6 iunie "Orgolii, vanități n-avui/ Decât sa scriu ceva nervos/ Pentru poporul cel de jos/ În spiritul simțirii lui / Ca roțile Ardealului/ Şi-apoi s-ajung un mort frumos"

Festivalul de poezie "Gheorghe Pituţ a debutat în anul 1997 la iniţiativa doamnei prof.  Augusta Anca, a Fundaţiei Culturale "Augusta" din Timişoara, a lui Adrian Dinu Rachieru şi a lui Emil Pituţ, activităţile desfăşurîndu-se în Beiuş (gazda festivalului de atunci încoace) şi la Sălişte de Beiuş, la casa părintească a poetului. Din 1998 s-au implicat în organizare alături de iniţiatori dl. bibl. Ioan Igna (1998-2008), primarii Beiuşului - Octavian Codreanu (1998-2000), Nicu Silviu Odobasianu (2001-2008), Adrian Domocoş (2009 - prezent), din 2004 Casa de Cultură Beiuş, Muzeul Etnografic Beiuş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor.
Anul acesta festivalul se va desfăşura în zilele de 7-8 iunie în organizarea Fundaţiei Culturale "Augusta" din Timişoara, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor, Fundaţiei Culturale "Gheorghe Pituţ Bucureşti,Primăriei Municipiului Beiuş, Consiliului Local, Muzeului Municipal Beiuş şi a Revistei "Familia" Oradea.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu