duminică, 22 mai 2022

IOAN BORDAȘIU (1924 - 2018)

 




BORDAȘIU, Nicolae Ioan
**.  Preot, deținut politic. S-a născut în 22 mai 1924, în satul Săbolciu, judeţul Bihor, în familia învățătorului Gheorghe Bordașiu (1899-1978) şi a Mariei Mangra, nepoată de văr a Mitropolitului Vasile Mangra. A încetat din viață în 9 noiembrie 2018, la București.

A început studiile la şcoala primară din satul natal, apoi la Oradea, unde a studiat cinci clase liceale. În urma răpirii Ardealului de Nord prin Dictatul de la Viena (30 august 1940), familia sa a fost silită să se refugieze în satul Poiana Moților, județul Cluj, revenind în Săbolciu, în luna aprilie 1945. În pofida tuturor potrivniciilor şi lipsurilor materiale, tânărul Nicolae şi-a continuat studiile liceale, susţinând bacalaureatul, în anul 1943, în Beiuş, unde, în mod providenţial, l-a cunoscut pe episcopul Nicolae Popoviciu al Oradiei (1936-1950), un ierarh înţelept şi un mare patriot, care i-a îndrumat paşii spre Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

După susţinerea Bacalaureatului a urmat cursurile Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, una dintre facultăţile militarizate în anii războiului, înscriindu-se însă şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, ale cărei cursuri le-a urmat în paralel între anii 1943-1947, promovând examenul de licență în luna iunie 1947 cu nota 10 (zece).

În anii care au urmat războiului, împreună cu Roman Braga şi Gheorghe Domăşneanu, Părintele Nicolae Bordaşiu a avut iniţiativa înfiinţării unei Asociaţii a Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS), fiind secretarul şi, ulterior, preşedintele acesteia. Pentru câteva manifeste redactate de membrii Asociaţiei, în care tinerii insistau asupra incompatibilităţii dintre calitatea de creştin şi cea de comunist, într-o epocă în care noul regim încerca să amăgească tineretul şi să-l încadreze în organizaţii comuniste, membrii Asociaţiei Tineretului Ortodox Studenţesc au fost acuzaţi de „uneltire contra ordinii sociale” şi condamnaţi la ani mulţi de detenţie.

Fiind avertizat că urmează să fie arestat, se refugiază, în 1948, la Timișoara și se ascunde, începând astfel o lungă pribegie, de șapte ani. Între timp, în lipsă, a fost condamnat la 20 de ani muncă silnică. Ia hotărârea să plece în satul natal al tatălui său, Husasău de Criș, unde a stat ascuns până când a fost arestat. Tot satul ştia că părintele se ascunde la unchiul său, Florian Bordaș, însă nu a fost denunțat. În 15 iulie 1955, a fost arestat, urmând ca la 18 iulie 1955 să fie rejudecat în regim de urgență și condamnat la 10 de ani de închisoare. A fost întemniţat aproape nouă ani în închisorile din Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud până în data de 20 iunie 1964. La Penitenciarul din Timișoara a reușit, pentru câteva clipe, să-l zărească pe Arsenie Boca, reținut și el, între altele, pentru că nu l-ar fi denunțat pe Nicolae Bordașiu. A fost transferat pe 4 decembrie 1955 la Penitenciarul Oradea și a stat aici până pe 5 februarie 1956. În aceeași perioadă (17 decembrie 1955 – 7 aprilie 1956), tot în „iadul roșu de pe Criș” se afla încarcerat și Arsenie Boca.

După eliberarea din închisoare, Nicolae Bordașiu a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul „Dr I. Cantacuzino” din București (1964-1969), la cercetarea și producția de seruri și vaccinuri.

În februarie 1969, cu sprijinul Patriarhului Justin și a mitropolitului Corneanu a fost numit profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București, iar în 30 noiembrie 1969 a fost și hirotonit preot. Își va susține doctoratul în Teologie sub îndrumarea părintelui Dumitru Stăniloae, iar din anul 1973 pleacă la studii la Paris, unde îi va întâlni pe Eugen Ionescu și Emil Cioran. Revenit în țară și-a reluat activitatea la catedră, tot la  Seminar, până în 1981, când timp de 9 luni a slujit la Catedrala Sf. Vasile din str. Polonă, iar din octombrie 1981 la Biserica Sf. Silvestru, unde paroh era părintele Constantin Galeriu. Din 2013, după moartea părintelui Galeriu, Nicolae Bordașiu va prelua această funcție.

Referințe: - PF Daniel, Patriarhul B.O.R., Părintele Nicolae-Ioan Bordaşiu – slujitor înţelept al Bisericii și mărturisitor al lui Hristos în temniţele comuniste, în: doxologia.ro; - Laboș, Adrian, Părintele Nicolae Bordașiu: ”Când securiștii mi-au cerut armamentul, le-am arătat Biblia, singura armă pe care o aveam”, în bihorjust.ro.  (S. S.)