miercuri, 18 mai 2022

LA MULȚI ANI, POPA - BOTA HORAȚIU!

 


POPA-BOTA, Horațiu**/***.  Profesor dr. Geograf. S-a născut în Cluj-Napoca în 18 mai 1972, fiind cel mai mare dintre cei 4 frați (doi băieți și două fete). Tatăl, Ioan, este din Băleni, comuna Lazuri de Beiuș, profesor de biologie iar mama, Norița este din Coșava, comuna Curtea, județul Timiș, profesoară de geografie. Părinții săi au primit în vara anului 1972, la absolvirea facultății, repartiție, la Școala Generală Valea Seacă, comuna Tarna Mare, județul Satu Mare.

În acest sat din Țara Oașului, a copilărit și a urmat clasele I-VIII. Începând cu 15 septembrie 1986 a urmat cursurile Liceului “Samuil Vulcan” din Beiuș, profil electrotehnică, diriginte prof. Kuncsef Alexandru. În anii de liceu a locuit în Beiuș pe strada Burgundia Mică nr. 29, vis-a-vis de stadion, alături de Vasile și Ioan, verișorii săi,  la familia Popa-Bota Gheorghe, fratele mai mic al tatălui său, profesor de sport, antrenor de atletism la Clubul Sportiv Școlar Beiuș.  Anii de liceu petrecuți la Beiuș mi-au oferit o mulțime de satisfacții; îmi amintesc cu bucurie de participările la olimpiadele de biologie (prof. Dărăbăneanu, prof. Sere), de geografie (prof. Ursu) sau la excursiile făcute în Padiș cu dirigintele clasei. De asemenea, cantonamentele de iarnă de la Băile Felix cu atleții clubului nu pot fi uitate.  În vacanțe mergeam la Băleni unde ajutam bunicii la activitățile agricole. Adesea eram trimis de bunici la piață la Ștei să vând legumele produse în grădină (ardei, gogoșari, roșii, vinete, fasole, castraveți etc.). Marțea și vinerea erau zilele de piață la Ștei, eram trezit noaptea la ora 3.45 ca să pot merge cu autobusul minerilor care venea din satul Mierag și mergea la Băița. La piață, bunica m-a învățat cum să vând legumele, în așa fel, încât să pot să mă întorc acasă cu autobusul ce pornea din Ștei la ora 10.00. Uneori lăsam la preț și dădeam „cu ruptu” cum zicea bunica, doar ca să nu stau prea mult în piață, fiindcă acasă mai aveam de lucru. Coboram la stația Păntășești, apoi treceam Crișul să ajung în Băleni. Munca grea din gospodăria bunicilor de la Băleni m-a ambiționat foarte tare, așa că m-am pregătit pentru admiterea la facultate”. În anul 1990 a absolvit liceul și a fost admis la Facultatea de Geografie la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.  A absolvit facultatea în vara anului 1995, iar în toamna aceluiași an a fost admis la master în cadrul aceleiași facultăți, specializarea Geografie umană și dezvoltare regională. La 1 octombrie 1996 a fost admis la doctorat la Facultatea de Geografie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Teza de doctorat intitulată Organizarea spațiului geografic din Depresiunea Maramureșului a susținut-o în octombrie, 2003. În intervalul 2007-2009 a urmat cursuri postuniversitare în cadrul unui master, specializarea Management educațional la  Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

În anul 1995 s-a angajat profesor suplinitor de geografie la Liceul Agricol din Cluj-Napoca. În anul 1996 a obținut titularizarea la Liceul Teoretic “Brassai Samuel” Cluj-Napoca unde a activat până în anul 1999, an în care s-a transferat la catedra de geografie a Colegiului Național “George Coșbuc” Cluj-Napoca. Începând cu 1 septembrie 2005 este director adjunct la Colegiului Național “George Barițiu” Cluj-Napoca. Din anul 2000, în calitate de mentor, este coordonator al practicii pedagogice a studenților de la Facultatea de Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. De asemenea a fost numit președinte sau vicepreședinte în comisiile de examene naționale, este membru în consiliul consultativ al disciplinei geografie, membru în diferite grupuri de lucru la nivel național sau local.

Este coautor al Manualului de geografie pentru clasa a X-a, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2005 și coautor al lucrării Control în sprijinul educației – proceduri, Editura Galaxia Gutemberg, Târgu Lăpuș, 2011 precum și a mai multor ghiduri de pregătire a examenului de bacalaureat la geografie, pentru diferite edituri (GrupArt, Sigma, Nomina). De asemenea este autorul Programei școlare de geografie avizată prin Ordinul nr.5375/29.12.2005, publicată în cadrul Proiectului Phare « Accesul la educaţie pentru grupuri dezavantajate », Programul  « A doua șansă », învăţământ secundar inferior. În cadrul programului “A doua șansă” am elaborat două ghiduri ale profesorului și două ghiduri ale elevului.

În calitate de metodist si formator a organizat, în anul 2009, un număr de 3 stagii de formare continuă a câte 10 ore, cu tema Formarea profesorilor de geografie în calitate de evaluator la examenul național de bacalaureat organizate de către Casa Corpului Didactic Cluj. În acest curs a fost valorificată și experiența acumulată în calitate de membru în grupul de lucru S.N.E.E. (actualmente C.N.E.E.) pentru elaborarea subiectelor si baremelor pentru bacalaureat (2006, 2007). În acest an am mai organizat în format online un curs asemănător coordonat de C.N.E.E. pentru constituirea Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (C.P.E.E.C.N.) pentru disciplina geografie, seria a II-a, pentru profesori din județele Cluj și Satu Mare.

În anul 2012 a fost admis ca membru în Corpul de experți al Corpului de Control al Ministrului. În această calitate a monitorizat examenele naționale (titularizare, evaluare națională, bacalaureat) în județele Alba, Bihor, Brașov, Hunedoara, Satu Mare și Sălaj.

În calitate de geograf, a participat la o serie de congrese, conferințe, simpozioane atât de geografie sau de metodica predării geografiei, precum și de management, organizate în țară sau în străinătate: Beijing, Kuurne, Roma, Timișoara, Oradea, Bușteni, Sighetu Marmației, Turda, Brad, Bistrița, Cluj-Napoca, Baia Mare etc. De-a lungul anilor am publicat o serie de articole de geografie, de metodica predării geografiei sau de management în volume sau în reviste de specialitate.

În calitate de director adjunct al Colegiului Național “George Barițiu” Cluj-Napoca a participat de patru ori cu elevii școlii la Concursul “Euroscola”, în cadrul căruia a organizat vizite la Parlamentul Europei din Strasbourg.

În anul 1999 s-a căsătorit cu Mihaela (născută Boca) consilier în cadrul A.N.A.F. Cluj. Au doi copii, Horațiu și Mara.

Referințe: - Degău, Ioan; Suciu, Simion, Laza, Ioan, Beiușul și lumea lui Vol. VI. Oameni de seamă din Țara Beiușului, Editura Academiei Române, Cluj-Napoca 2021, pag. 774-776.