luni, 9 mai 2022

LA MULȚI ANI, VIORICA MIHAELA NEMEȘ!


NEMEȘ, Mihaela Viorica***.   Profesor. S-a născut la 9 mai 1975 în localitatea Toplița, Județul Harghita.

În anul 1994 a absolvit Liceul Mihai Eminescu din Toplița, cu calificarea învățător. În iulie 1999 obține Certificatul de abilitare pentru specializarea Educatoare. În 1 septembrie 2006 obține, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Certificatul Gradul didactic I, iar în  2008, licența în Limba și literatura română, Limba și literatura franceză, urmată de Diploma de Master în Management educațional la Universitatea din Oradea, în anul 2010. 

Începând cu 1 septembrie 1995 a funcționat ca educatoare în Toplița, ulterior în Beiuș, până în 1 septembrie 2009. Din 1 septembrie 2009 până în 31 august 2011 este profesor la Școala cu clasele I-VIII ”Nicolae Popoviciu” Beiuș, apoi director la Școala cu clasele I-VIII Lazuri de Beiuș. Începând cu 1 septembrie 2011 este profesor la Școala Gimnazială ”Nicolae Popoviciu” Beiuș iar din 2014 este director la aceeași școală.

A participat în competiții de proiecte ca Inițiator și Manager de proiect și împreună cu echipa pe care a coordonat-o, a obținut finanțări pentru implementarea lor, de exemplu în competiția susținută de Petrom S.A., respectiv ”Țara lui Andrei”, în anii 2010 și 2011 școala a fost clasată între câștigători, având ca finalitate dotarea unui cabinet pentru copiii cu Cerințe Educaționale Speciale (5.000 euro). Este implicată în viața școlii ca și coordonator în proiectele naționale "Să învățăm să ne jucăm!" și „Tradiții și obiceiuri populare românești”, ceea ce implică mult mai multe responsabilități decât cele avute ca simplu cadru didactic. Ca expert în cadrul Corpului de Control al Ministrului Educației și-a îndeplinit sarcinile conform Ordinelor de serviciu primite. A coordonat proiectul educațional internațional ”Pentru Bucuria Sufletului” aprobat de MECTS în CAEN nr.43/2010. De asemenea a coordonat proiectul național „Să învățăm să ne jucăm” aprobat în CAEN 2013/A.10/poziția 15, proiectul național „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copiii și adolescenții din România. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul copiilor și adolescenților din România” - Campania „VIAȚA” și proiectul național de Educație Ecologică și Colectare Selectivă „Școala Zero Waste”.

A participat la Forumul Educațional Magister cu tema „Cultura Digitală în Școala Secolului XXI”; Conferința Internațională științifică anuală „Dimensiuni Europene ale Educației, Cercetării și Inovării în Secolul XXI”; Simpozioanele „Gustă Știința 182”, „Gustă Știința 185”, „Gustă Știința 186” , „Roman Ciorogariu - spirit european”

Scrieri: - Lirica lui Lucian Blaga, 2008; coautor Educația omului de azi pentru lumea de mâine, Editura Universității din Oradea, 2010; -articolul Locul și rolul cadrului didactic în educația pentru cetățenia europeană în volumul Provocările noilor educații, Beiuș, 2010 - articolul Educația ecologică și rolul ei în educarea micilor școlari  în volumul Știința educării prin școală, familie și mass-media, Beiuș, 2014 - Zâmbete pentru viitor.

Referințe: Curriculum Vitae Mihaela Viorica Nemeș; Interviu 5 noiembrie 2019.  (N. S. O.)