luni, 20 decembrie 2010

BEIUŞ, ORAŞUL COLINDELOR

19 decembrie 2010. O zi de iarnă superbă la Beiuş. O zi cu multă zăpadă, cu  soare strălucitor, cu cer senin şi multe, multe colinde. Neţinând seama de mocirla politică şi necazurile datorate crizei, beiuşenii, au ales să dea „cezarului ce-i al Cezarului” iar sufletului, ce i se cuvine, acum, cu câteva zile înaintea marelui praznic al Naşterii Domnului.

Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de iarnă
Ca în fiecare an, de peste douăzeci de ani, colindătorii din Ţara Beiuşului s-au adunat în „capitală” pentru a colinda dar şi a readuce tradiţia şi bucuria în sufletele oamenilor. Organizat de Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Primăria Municipiului Beiuş şi Casa de Cultură, festivalul a reunit peste două sute de artişti amatori.
Parada Portului Popular a deschis manifestările la ora 13.30 şi a constat în defilarea formaţiilor participante prin centrul Beiuşului iar apoi pe Calea Bihorului şi Str. Erou lt.col. Nicolae Cristescu, până la Casa de Cultură a cărei directoare, prof. Anca Silvia Banda a prezentat şi coordonat festivalul. În fruntea colindătorilor s-au aflet primarul şi viceprimarul Beiuşului, prof. Adrian Domocoş, respectiv ing. Gheorghe Costin dar şi Claudia Vlaş.  
Au evoluat, în faţa a peste 400 de spectatori, copii de la Fundaţia „Căminul Francesco” din Beiuş urmaţi de Oana Pelea – colaboratoare a Casei de Cultură, care au încântat publicul cu mai multe colinde. Şcoala generală Roşia a participat cu un grup de colindători fete, colindătoarea Andreea Zăvoianu care a interpretat „La roşu , la răsărit” şi un grup de colindători băieţi cu „Naşterea Domnului” şi „Viflaemul”. O notă aparte pentru originalitatea costumelor şi acurateţea repertoriului dar şi pentru implicarea coordonatorului acestei echipe – inst. Gheorghe M. David.
De la Călacea, com. Olcea, un grup de copii din clasele I – IV au venit să-i colinde pe beiuşeni , coordonaţi de învăţătoarele Ioana Paşca şi Ioana Luca, participarea acestora la festival datorându-se unui fost beiuşean, actualul primar al comunei Olcea – ing. Florin Bocşe.
Preotul Radu Marian din Parohia Ortodoxă Rohani, com. Căpâlna, a adus un grup de colindători cu vârste de la 5 la peste 70 de ani care ne-au încântat cu originalitatea şi acurateţea colindelor dar şi a obiceiurilor prezentate – „Alduitul colacului”, „Alduitul cârnaţului” şi „Alduitul băuturii (pălincii)”.
De la Răbăgani, primarul Alexandru Dărăban şi Maria Costin, directoarea Căminului Cultural, au umplut scena cu colindători, prezentând colinzi şi renumitul obicei de Crăciun „Turca” – instructor Florin Marcu.
Elevii de la şcoala din Urviş, îndrumaţi de învăţătoarea Florica Popa, au prezentat un program de colinzi specifice vârstei lor. De asemenea cei din Dobreşti ( instr. Mina Mateuţă şi Teodor Bronţ), Hidişelu de Dobreşti (instr. Minodora Dume, Andrada Jurj şi Alina Ciotea) precum şi din Luncasprie (instr. Floare Bronţ şi Anca Dem).
Ansamblul „Muguri şi Mlădiţe de Tezaur de la Casa de Cultură Beiuş ( coord. Florin şi Florina Mariş Hinsu) au emoţionat asistenţa, mămicile prezente în sală fiind mîndre de copii lor, care urmează calea cea corectă, de păstrare a tradiţiei.
Micuţa Florina Hahău a încheiat festivalul cu un colind curat, din suflet.
Pentru cei prezenţi în sală, activitatea a reprezentat o pată de culoare în gri-ul cotidian cu care ne-am obişnuit deja.

Concert de colinde la Biserica Ortodoxă Sf. Dumitru

Prin grija preotului Ioan Hinsu, la Biserica Ortodoxă din centrul Beiuşului a avut loc, începând cu ora 17.00 un concert de colinde.
Anca Silvia Banda, prezentatoarea concertului a invitat primii colindători -  micuţii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Floare de colţ” care, în faţa unei biserici pline până la refuz, şi-au cântat colindiţele, transpunându-ne, pentru câteva momente, în minunata lume a copilăriei. Au interpretat: „Astăzi s-a născut Hristos”, „steaua sus răsare”, Trei păstori”, „Moş Crăciun” şi „Am plecat să colindăm”.
Abia coborâţi de pe scena Casei de Cultură, i-au urmat colindătorii din Ansamblul „Muguri şi Mlădiţe de tezaur” care au interpretat „Slobozî-ne gazdă-n casă”, „Scoală gazdă din pătuţ”, Vine Crăciun cel bătrân” şi „Noi umblăm a corinda”.
Din Cefa, Alexandru Borz, elev la Şcoala de Artă Populară „Francisc Hubic” – Oradea, acompaniat la orgă de Corina Ştiru a interpretat cu măiestrie „Creştinilor, noi astăzi”, iar tânăra beiuşeancă Mălina Petruse (instr. Călin Vlăduţ) a interpretat  „Galbenă gutuie şi „Colind”, acompaniindu-se la chitară.
Studenţii Facultăţii de Muzică din Oradea, clasa măiestrie condusă de conf.univ.dr Florina Hinsu ne-au încântat cu colinde din repertoriul universal – „Îngeri mii din ceruri cântă”, „Primul Noel”, „Departe-ntr-o iesle”, „O, Bethleem oraş micuţ” dar şi  cu, popularele „Silent night”, „Jingle bells” sau „Felice navidad”, acompaniate la orgă de as.univ. valentina Horhat.
Florina şi Florin Mariş Hinsu, secondaţi de Renata Baki, Carmen Ivany, Sergilia Popa, Rebeca Valicec şi Corina Ştiru (orgă) au dat dovadă de multă sensibilitate şi măiestrie, interpretând „Doamne, ler Domnului Doamne”, Din cer senin” şi „Noel”. Ropote de aplauze le-au răsplătit prestaţia artistică.
Finalul a aparţinut Corului „Armonia”, dirijor Panfil Buran care a avut o evoluţie de zile mari, crescând valoarea manifestării, şi aşa, de o mare ţinută artistică. S-au cântat „Troparul Naşterii”, „Veniţi toate neamurile”, „O, ce veste”, „Mare minune”, „La Vifleem, colo jos”, Praznic luminos”, „Domnuleţ şi Domn din cer” şi „Cântec de stea. La Vifleem”.
Surpriza cea mare a fost venirea Moşului, care a împărţit daruri la colindători dar şi la toţi copii, chiar şi la cei foarte mari, din biserică. A fost un moment superb, de înălţare sufletească, emoţionant, Spiritul Crăciunului s-a răspândit în biserică; Moşul împărţea daruri iar grupul de studenţi colinda şi aveau atâta lumină în ochi şi în suflet - un moment inedit şi, mai mult ca sigur, irepetabil...
În încheiere, Corul „Armonia” şi studenţii au cântat „La mulţi ani!” Moşului iar părintele Hinsu a mulţumit pentru participare şi a urat tuturor „Sărbători Fericite! Afară era noapte bine; se făcuse ora 19.00.

Simion Suciu  


GALERIE FOTO