vineri, 25 august 2023

ARON PETRUȘ (1925 - 1982)

 

PETRUȘ, Aron**. Ziarist, director tipografie. S-a născut la 25 august 1925 în localitatea Talpe, din apropierea Beiușului. A încetat din viață la 7 iunie 1982, la Oradea.

A urmat școala elementară la Talpe, iar liceul la Beiuș. A fost muncitor tipograf la Oradea până în noiembrie 1949, când a intrat, ca reporter, în redac­ția ziarului „Crișana” din Oradea, unde a îndeplinit și funcțiile de secretar general de redacție și redactor-șef adjunct. În 1971 s-a reîn­tors la tipografia unde și-a făcut ucenicia, de data aceasta ocupând, până la deces, funcția de director al întreprinderii.

A fost stimat și iubit, atât la Crișana cât și la în­treprinderea Poligrafică Oradea. La moartea lui Aron Petruș, revista Familia însera în nr. 6/1982, p. 15, următoarele: ”A fost un om cuprins de vo­luptatea muncii, dedicându-i-se cu întreaga sa ființă, sprijinit pe serio­zitatea lucrului bine făcut și pe un optimism funciar, pe o contami­nantă voie bună, care nu l-au pără­sit nici atunci când boala îl marca din ce în ce mai evident. Cu dis­pariția lui Aron Petruș, peisajul orădean sărăcește brusc, privit, mai ales, de la fereastra noastră, a celor ce trudim prin redacții și ti­pografii.  Stelian Vasilescu spune: “Am intrat în redac­ția „Crișana” în aceiași zi cu Aron Petruș, în noiembrie 1949! Ne-a legat, zeci de ani, o strânsă priete­nie, bazată pe respect reciproc”.

Referințe: - Vasilescu, Stelian, Oameni din Bihor 1940 – 2000. Dicționar sentimental, Editura Iosif Vulcan, Oradea, 2002, p. 483. (S. S.)