duminică, 20 august 2023

LA MULȚI ANI, CRISTIAN GAȚU!

 


GAȚU, Cristian***.  General de brigadă. Campion Mondial la handbal. Beiușean prin căsătorie. A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, ca ofițer M.Ap.N., membru al clubului Steaua. A fost numit ”magicianul semicercurilor”, cel mai tehnic handbalist al tuturor timpurilor. Cetățean de onoare al municipiului Beiuș.

S-a născut în data de 20 august 1945, în București.

A urmat cursurile Liceului Mihai Viteazul din Bucureşti şi este absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Fiu al reputatului gazetar sportiv din anii '40-'50 al secolului trecut, Petre Gaţu, campionul mondial de mai târziu a debutat în sport la echipa de fotbal "Tânărul Dinamovist", în anul 1953. Conform adevarul.ro, în tinereţe a fost şi vicecampion național la șah.

Prima întâlnire cu handbalul s-a produs ceva mai târziu, în 1958. Așa descrie Cristian Gațu întâlnirea cu handbalul: ”Vine iarna sfârșitului de an, când activitatea de fotbal era întreruptă (nu era Spania, Italia, Turcia, în schimb era zăpada cât cuprinde). Mă duc la școală și mă trezesc cu clasa aproape goală. Întreb unde sunt colegii mei și mi se spune că sunt la antrenament de handbal la sala Recolta și că sunt scutiți două ore. Când au revenit la școală, i-am întrebat ce fac și mi-au spus că joacă fotbal și că antrenorul este răcit. A doua zi, m-am dus și eu și am jucat fotbal. Și a treia zi, și a patra zi. A cincea zi, apare profesorul, când fotbalul era în toi, ne oprește și ne dă o minge de handbal și ne pune să jucăm. Mi-a fost rușine să ies de pe teren și am rămas!”. Cristian Gațu avea să înnobileze jocul cu mingea mică prin grația sa deosebită, pusă în slujba unei echipe de excepție nu doar a handbalului, ci și a sportului românesc. O echipă din care mai făceau parte, printre alții, Ștefan Birtalan, Roland Gunesch, Ghiță Licu, Valentin Samungi, Cornel Penu, Gheorghe Goran, Mihai Marinescu, Werner Stockl, sau Radu Voina. ”Constelația de valori s-a format în timp. Noi am fost o adevărată echipă. Când se vorbește de o echipă astăzi, se vorbește destul de strâmb. Pentru că o echipă nu înseamnă doar Cristina Neagu, de exemplu. Pentru că un jucător nu poate câștiga de unul singur o competiție într-un sport colectiv. Noi am pornit împreună și am fost tot timpul mesagerii acelei echipe. Iar faptul că astăzi, după atâtea zeci de ani, ne întâlnim, în fiecare miercuri, toți membrii acelei echipe campioane mondiale spune totul despre importanța acestei coeziuni, care s-a construit și se menține și azi.”

În 1963, Gaţu a renunţat definitiv la fotbal, dedicându-se în totalitate handbalului, sport în care a avut o carieră strălucitoare. După ce a trecut pe la Rapid şi Ştiinţa Bucureşti, a fost legitimat la Steaua, unde cunoaşte adevărata consacrare. Sub îndrumarea lui Ioan Knust Ghermănescu, a reuşit să se impună mai întâi la echipa de club, cu care a cucerit zece titluri de campion, apoi şi în echipa naţională, al cărei conducător de joc a fost mai bine de un deceniu. Palmaresul lui Cristian Gaţu este impresionant. "Magicianul semicercului", cum era supranumit, a jucat de 212 ori în tricoul naţionalei României, cucerind de două ori titlul mondial - Paris (1970) şi Berlin (1974). Este dublu medaliat la Jocurile Olimpice, argint în 1976, la Montreal, şi bronz, în 1972, la Munchen. Mai are în panoplia sa o medalie de bronz, cucerită la Campionatul Mondial din 1967 şi o medalie de aur, obținută la Campionatul Mondial Universitar din 1969. Tot la nivel internaţional, a câştigat cu Steaua, în 1977, Cupa Campionilor Europeni. În 1983, a revenit la clubul Steaua ca instructor la... sporturi nautice, iar între 1984 şi 1989 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al grupării din Ghencea. Retras din handbal, după o experiență de antrenor-jucător în Italia, la Polisportiva Follonica, Cristian Gațu a revenit la clubul Steaua, unde a ocupat mai multe funcții în anii ’80, punându-și în valoare calitățile de lider, dobândite pe teren. Astfel, și el a avut o mică contribuție la marele succes al echipei de fotbal a Stelei, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, organizând diferite turnee în Italia, pe baza relațiilor sale. Între 1989-1990, a fost şef al secţiei de fotbal la Steaua, apoi, între 1990-1991, şeful instruirii sportive şi vicepreşedinte. A fost secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului (1991-1993). Între 1993-1997, s-a aflat la comanda Facultăţii Militare de Educaţie Fizică. A fost Comandant al Clubului Sportiv al Armatei (1997-1998), iar între 1996-2002, a fost vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român. Cristian Gațu a fost președintele Federației Române de Handbal timp de 18 ani (1996-2014). A fost distins cu ordine şi medalii. Din 1970 este maestru emerit al sportului, iar în 2000 i-a fost acordat Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de ofiţer. În anul 2007 avea gradul de colonel în rezervă și a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) în retragere. Din 17 martie 2006 este Cetățean de Onoare al Municipiului București.[1] În 1972 s-a  căsătorit cu beiușeanca Tamara Craiovan, fiica lui Ion Craiovan, fostul președinte al Filialei de vânătoare Beiuș.  ”...am făcut cununia civilă într-o luni, pentru că duminică avusesem meci Steaua-Dinamo. Cununia religioasă am făcut-o sâmbăta, la Beiuş, de unde e soţia.  Am făcut nuntă frumoasă, cum e pe la noi, m-am culcat, a doua zi m-am trezit, mi-am luat bagajele şi am plecat în cantonament. M-am mai văzut cu ea peste şase luni.”

S-a implicat în dezvoltarea sportului beiușean, a sprijinit înființarea echipei de handbal a Colegiului Național ”Samuil Vulcan”.

Referințe: - Un interviu cu Cristian Gaţu - (născut în zodia leului 20 august). În: ”Crișana”, 6 August 2010; - Interviu monument cu Cristian Gaţu! Dă cărţile pe faţă: "M-am umilit la uşa lui Oprescu pentru a salva Oltchimul!" » Cine a fost mai bun: Gheorghe Tadici sau Radu Voina?, în: Gazeta sporturilor, 24 noiembrie 2014; - Dohi, Marina, Cristian Gațu, la 73 de ani. În 1974 a fost desemnat cel mai bun jucător din lume, În: ”Click”, 20 august 2018 - Socol, Bogdan. Cristian Gațu, liderul generației de aur a handbalului românesc. În: ”Elita României”, 9 mai 2019 (https://elitaromaniei.ro/cristian-gatu-liderul-generatiei-de-aur-a-handbalului-romanesc/, accesat în 16 octombrie 2019, ora 11.45).  (N. S. O.)



[1] „Adevărul”, 17 martie 2006.