miercuri, 9 august 2023

SALVATOR CUPCEA (1908 - 1958)

 

CUPCEA, P. Salvator**. Profesor universitar. Medic. Doctor în medicină. A fost fiul lui Petru Cupcea, preot și al Augustei Cupcea, născută Pteancu, fiica vestitului dascăl român, George Pteancu.

S-a   născut în 8 august 1908 în  Carei. A încetat din viaţă în anul 1958 la Cluj-Napoca.

A urmat școala primară  în orașul natal, apoi studii secundare la Carei, Oradea şi Beiuş, studii superioare la Facultatea de Filozofie (1925) şi facultatea de Medicină din Cluj (1939).

Urmează cariera universitară ajungând profesor universitar, șef al catedrei de igienă (igienă specială). A fost remarcat, alături de prietenul său Alexandru Roșca, ca un pionier al psihologiei experimentale și al psihanalizei , studiind în special marginile sociale. Ulterior s-a afundat în mișcarea de igienă socială și eugenică , specializându-se, de asemenea, în medicina genetică , antropologie biologică și criminologie. A fost colaborator al lui Iuliu Moldovan , a predat cursuri la Institutul de Igienă și Igienă Socială din Cluj o mare parte 

Cupcea, al doilea din stânga, Alexandru Roșca , Lucian Bologa , Nicolae Mărgineanu , Liviu Rusu , Teodor Bugnariu și alții, la (Institutul de Psihologie, în sau în jurul anului 1928 (Foto: Wikipedia)


din cel de-al doilea război mondial, când s-a concentrat pe studierea inteligenței diferitelor tipuri de corpuri. 

După război a fost numit reprezentant al ţării noastre la  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).  Între 1945-1947 este secretar general al Ministerului Sănătăţii. Și-a dat demisia din această funcție, revenind la Cluj. În 1949 este numit director al Institutului de Igienă din Cluj. A contribuit la organizarea, în Cluj, a primei facultăţi de igienă, al cărei decan a fost mai mulţi ani. Din 1950 a lucrat în cadrul unui colectiv de cercetare care a funcţionat pe lângă Filiala din Cluj a Academiei Române. A ocupat  mai multe funcţii cu caracter profesional: preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale, filiala Cluj (din 1951), decan al Facultăţii de Igienă, director al clinicilor universitare, şeful Catedrei de Igienă a IMF Cluj. Împreună cu acad. A. Moga a iniţiat primele cercetări din ţară asupra epidemiologiei bolilor cardiovasculare. A publicat studii şi comunicări. A întreprins campanii de igienizare. Până la deces (1958) a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj. Moartea sa prematură, survenită în urma unei intervenții chirurgicale nereușite, a îndurerat profund lumea medicală.

Despre Salvator Cupcea: În paralel cu Facultatea de Litere şi Filosofie, Salvator Cupcea a urmat cursurile Facultăţii de Medicină, care la acea vreme era parte componentă a universităţii clujene. S-a specializat în psihiatrie, încadrându-se la Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Sibiu. Neîndoielnic, pregătirea de psiholog s-a îmbinat armonios cu cea de medic psihiatru şi apoi de specialist de igienă mintală. Faptul că imediat după război a fost numit reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ne îndreptăţeşte să afirmăm că şi-a dovedit valoarea ca medic. Până la deces a îndeplinit funcţia de director al Institutului de Igienă din Cluj. Când intra în amfiteatru - notează unul dintre foştii studenţi ai lui Salvator Cupcea - acest gentilom cu o statură impunătoare, care era Şeful Igienei Generale, ţinea o adevărată dizertaţie, care captiva auditoriul aducând la un procent de 100% frecvenţa studenţilor.

A publicat peste 100 de lucrări în domeniul psihologiei, psihiatriei, igienei mintale, igienei generale, biotipologiei şi sănătăţii publice şi a fost membru al mai multor societăţi ştiinţifice din ţară sau străinătate.

Scrieri: - Silicoza și silicotuberculoza, Leon Daniello, Salvator Cupcea, Leon Prodan – ESPLA; Adaptarea socială, Ed. Institutului de Psihologie al Universității din Cluj, 1938; - Instabilitatea emotivă, F. Ștefănescu Goangă, Alexandru Roșu, Salvator Cupcea, Ed. Institutului de Psihologie al Universității din Cluj, 1936; - Teste pentru măsurarea funcțiilor mintale, Fl. Ştefănescu Goanga, Al.Rosca, S.Cupcea, Ed. Institutului de Psihologie al Universității din Cluj, 1940. Articole în  ”Revista de Psihologie”: - Constituţia morfologică la bolnavii mintal (1941); - Încercarea unui sistem de psihopatologie constituțională evolutiv (1944).

Referințe: - Jurcău, Nicolae, Școala clujeană de psihologie – nava amiral a psihologiei din România - Interviu cu Doamna Mariana Roșca, Editura Universității din Oradea, 2008; - ”Jurnalul de Satu Mare”, 8 august 2018; - https://wikimili.com/en/Salvator_Cupcea, 10 septembrie, 2010, - Ioan, Degău, Brânda, Nicolae, Igna, Ioan, Beiușul și lumea lui. Vol. IV. Editura Primus, Oradea, 2009, p. 866.   (I. I.  S. S.)