joi, 31 august 2023

DAMBA - UN INSTRUMENT UITAT

Damba, în secolul XIX și la începutul secolului XX, era un instrument utilizat în tarafurile de lăutari de pe Valea Roșie, județul Bihor. În localitățile Gurbești și Căbești s-a întrebuințat până după cel de-al Doilea Război Mondial. În Satul Gurbești, la o nană foarte bătrână, se mai păstrează un exemplar, dar nu dorește să-l dea, deoarece este foarte bun pentru... „păstrarea puilor de păsulă”...

Din discuțiile cu bătrânii am aflat că damba se mai numea și „scroafă”...

De altfel, damba, cu numele de „gordună” se mai utilizează și azi în secuime, iar în județul Arad are o soră numită „broancă”.

Damba are o formă octoidală, (nu ca și gorduna sau broanca, instrumente care păstrează forma unui violoncel), grif și cordar, ca la instrumentele cu coarde. De regulă are patru corzi, din mațe de oaie sau sfoară de cânepă cere sunt acordate în re.

Pasionat de folclor, anul acesta, prin aprilie am încercat să restitui o dambă, din informațiile primite de la bătrânii satului, și, sper eu că am reușit. 

Așadar, următorul pas a fost restituirea unui taraf, ceea ce s-a și întâmplat.

Așadar vă invit să urmăriți Qvartetul „Șura Ușorilor” la o repetiție, qvartet format din Gheorghe David - fluier, Boldiș Zoltan - braci, Răzvan Lupău - chitară și Simion Suciu - dambă.

Vizionare plăcută!