miercuri, 9 august 2023

LA MULȚI ANI, MARGARETA CATRINU!

 



CATRINU, Margareta Maria */**. Pictor. S-a născut la 9 august  1949 în Beiuş. A urmat școala generală și studiile medii în Beiuș, apoi studii superioare la Academia de artă “Ioan Andreescu” din Cluj (1974). A fost repartizată profesoară la Liceul de artă “Romul Ladea” din Cluj-Napoca. Își încheie cariera didactică de profesor de pictură la Liceul de Arte Plastice "Romul Ladea" Cluj, căruia i-a fost fidelă 34 de ani, conducând instituția ca director între anii 1982-1986 și 2000-2005.

A participat la peste 50 de expoziţii personale şi de grup. A expus în Franţa şi Olanda. A avut expoziţii personale începând din 1975, expunând lucrări în colecții şi muzee din ţară şi străinătate. A avut printre altele expoziţiile: “Poem culorii şi luminii” (1999), “Metaforă plastică” (Retrospectivă în 2000). Participă la  multe manifestări dedicate actului de cultură și în special artelor plastice. 

Participă la saloanele de artă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Cluj, la expoziţiile organizate de Liceul de Arte Plastice din Cluj, este prezentă în galerii particulare de artă. 


În 2006 apare albumul ”Margaretei Catrinu pe parcursul a mai bine de 30 de ani. Albumul conține un studiu al etapelor de creație, aprecieri și texte din prezentările expozițiilor sale aparținând unor cunoscute personalități culturale romanești; bibliografie, cataloage, peste 80 de imagini color ale creațiilor artistei din toate perioadele de activitate. Toate textele sunt traduse și în limbile franceză și engleză. Tot în anul 2006 este admisă și expusă la Salonul Național de Artă București, Palatul Parlamentului, cu lucrarea "Lumină activă", tehnica pastel pe carton, reprodusă în catalogul acestei importante expoziții. Participa la saloanele de artă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Cluj, la expozițiile organizate de Liceul de Arte Plastice din Cluj, este prezentă în galerii particulare de artă. 

         Referințe:- Nasc oameni și-n Țara Beiușului. Personalia. Personalități beiușene, Beiuș, Editura Buna Vestire, 2005; Beiușul și lumea lui. Studiu monografic, Vol. IV, Editura Primus, Oradea, 2009. p. 850; - http://www.margareta-catrinu.net   (I.I., S. S. )