joi, 17 august 2023

VASILE SERE (1934 - 2021)



Foto: „Crișana”

 

SERE, VASILE. Ziarist. S-a născut la 17 august 1934 la Rieni (sat Cucuceni). A încetat din viață în 19 martie 2021.

Urmează școala elementară în satul natal și la Ștei, apoi liceul ”Emanuil Gojdu” din Oradea, pe care îl absolvă în anul 1964. După liceu urmează Facultatea de Ziaristică la București, absolvită în anul 1968. A fost 44 de ani gazetarul sportiv al Crișanei. A luptat pentru moralitatea în sport. Zeci de ani a însoțit sportivii bihoreni (mai ales fotbaliștii) în deplasările lor în țară și în turneele din străinătate, scriind, cu obiectivitate (de aici și multe „conflicte” cu conducători sportivi”), despre cele petrecute pe teren și în „culise”. Are doi copii - Șerban  și Simona. În luna august 2010 a încetat din viață soția sa, Irina Sere. 

Este membru fondator al Filialei UZP Bihor din Oradea.

„Vasile Sere, emblematicul ziarist de sport, senior veritabil al presei de specialitate a încetat din viață vineri, 19 martie. Decenii la rând a reliefat cu pricepere, tenacitate și clarviziune evenimentele sportive locale și naționale în paginile legendarului cotidian Crișana. A fost un amic al sportivilor iar pentru tinerii presari avea mereu un sfat, o vorbă, o idee, ajutându-i pe toți. Nea VASILE, cum îi spuneam ca unui tată, a decis că e momentul să plece. Decent, în liniște, retras ca un adevărat bărbat care a câștigat lupta cu viața. Și-a văzut copii împliniți, și-a văzut nepoții și pleacă să mai scrie un rând dincolo de nori” (Mihalcea Victor, bihorpenet, 20 martie 2021)

Vasile Sere este tatăl fostului internațional de baschet, Șerban Sere, fost președinte al secției de baschet al CSM Oradea, iar acum este directorul clubului CSM Oradea.

Referințe: - Vasilescu, Stelian, Oameni din Bihor 1940-2000- dicționar sentimental. Vol. I, Editura Iosif Vulcan, Oradea, 2002, p. 488; Nuțiu, Gavril, A murit Vasile Sere, seniorul presei sportive orădene, în: bihon.ro; - ”Crișana”, Oradea, 27 august 2010.