luni, 7 februarie 2011

Asociaţia Avram Iancu Beiuş – 6 ani de la înfiinţare

Pe 5 februarie 2005, la iniţiativa învăţătorului Gheorghe David şi a unui grup de buni români, în urma unui parastas de pomenire a Crăişorului, desfăşurat la Capela Spitalului Vechi din Beiuş, a luat fiinţă Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu, Filiala Beiuş. În aceeaşi zi, în urma unei adunări de constituire  la Cercul Militar, Viorel Ianc a fost ales preşedinte. Asociaţia a funcţionat în această formulă până pe 13.12.2009 când membrii acesteia au hotărât în unanimitate „autodizolvarea Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, Filiala Beiuş si constituirea acesteia in Asociaţia Avram Iancu Beiuş”.
Din 2005 şi până în prezent activitatea „urmaşilor Crăişorului” s-a materializat în activităţi culturale, patriotice şi educative cum ar fi spectacole, excursii, concursuri dar şi dezvelirea în anul 2007 a unei plăci comemorative pe peretele casei în care, în drum spre Viena, înnopta Crăişorul, culminând cu dezvelirea bustului din centrul Beiuşului.
 
Duminică, 6 februarie a.c.,  începând cu ora 12.30 a avut loc o slujbă de pomenire în memoria Crăişorului Munţilor – Avram Iancu, ocazionată de aniversarea a 161 de ani de la trecerea acestuia prin Beiuş şi 6 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Avram Iancu.
La manifestare au participat membrii asociaţiei, cetăţeni, primarul Beiuşului Adrian Domocoş, Cdr.(r) Gavrilă Ardelean din partea SCMD Beiuş, Ioan Miclo, preşedintele veteranilor beiuşeni Ioan Miclo precum şi personalităţi culturale beiuşene – Blaga Mihoc, Nicolae Brânda şi Georgeta Brânda.
După slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox al Beiuşului, pr. Ioan Nat Balint au fost rostite alocuţiuni de către preşedintele asociaţiei, Viorel Ianc şi primarul Adrian Domocoş.  Acesta a apreciat importanţa activităţii desfăşurate de Asociaţia Avram Iancu, de-a lungul celor şase ani de existenţă, necesitatea acesteia în comunitatea beiuşeană, promiţând sprijinul primăriei şi pe viitor în desfăşurarea activităţilor asociaţiei.
„Marşul lui Iancu”, interpretat de Corul „Armonia” al Bisericii Ortodoxe „Sf. Dumitru” a încheiat manifestarea.
La Mulţi Ani, Asociaţia Avram Iancu Beiuş!