marți, 12 martie 2024

LA MULȚI ANI, CĂLIN MOȘ!



MOȘ, Nicolae-Călin **/**/***. Medic primar radiologie-imagistică. Doctor în Medicină. Șef lucrări - Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie, Departamentul de Discipline Morfologice.

Sa născut în 12 martie 1967, în Beiuș, fiind primul copil al familiei Nicolae Moș, judecător, și Doina Moș (născută Coțău), medic primar pediatru.

A absolvit în 1986, ca șef de promoție, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, profilul matematică-fizică. Fire sensibilă, înzestrat cu reale aptitudini artistice, a avut, la frageda vârstă de 9 ani o primă expoziție de pictură. 

Între 1986-1992 va urma cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. Efectuează stagiatura (1992-1993) la Spitalul Județean din Oradea, iar din 1994 rezidențiatul la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, devenind în 1999 medic rezident în radiologie-imagistică. În 2003 dobândește-l de medic specialist în același domeniu.

În 1997, este admis la studii doctorale la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, obținând, în 2003, titlul de doctor în Medicină, în urma susținerii publice a tezei Modificările contractilității și fracției de ejecție ale ventriculului stâng în condiții de ischemie și reperfuzie , îndrumător fiindu-i prof. univ. dr. Mircea Dorofteiu. În același acord, acest lucru profesional marchează gradul de medic primar în radiologie-imagistică.

În 1994, intra ca preparator universitar în învățământul superior la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, urmând ca în 1996 să promoveze asistent universitar, iar în 2016 - șef de lucrări. În 2004-2005, frecventează un masterat pentru formarea profesorilor la Departamentul pentru pregătirea și perfecționarea personalului didactic al Universității din Oradea.

Este membru al unor reprezentative asociații profesionale: 1997- membru fondator al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB); 2002 - membru al Societății Române de Radiologie; 2002 - membru al Societății Europene de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (EFSUMB); 2009 - membru al Federației Mondiale de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (WFUMB).

Nicolae Călin Moș este autor al unor cărți bine cotate în domeniul ecografiei și imagisticii medicale : Ecografie clinică a apendicelui (Editura Universității din Oradea, 2015, 457 p.); Ecografie clinică tiroidiană (Editura Universității din Oradea, 2012, 293 p.). Este coautor al cărților: Radiologie-Imagistică (UMF Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca, Editura Grafnet, 2008, 247 p.); Compendiu de ecografie abdominală (Editura Arcadia, 2006, 146 p.); Compendiu de ecografie generală (Editura Universității din Oradea, 2000, 396 p.). Totodată, a publicat peste 60 de lucrări în reviste de specialitate și volum ale unor manifestări științifice la care a luat parte.

Activitatea sa profesională și științifică a fost răsplătită cu: Premiul Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB), „Gheorghe Badea” - pentru cea mai importantă realizarea în domeniul ultrasonografiei, care vizează activitatea de cercetare, activități creative, inovative în 2015, pentru cartea Ultrasonografia clinică a apendicelui , acordată la a XIX-a Conferință Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, Craiova (23-25 ​​​​iunie 2016); Premiul Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB), pentru contribuții la dezvoltarea ecografiei în România, concretizate în cartea Ecografia clinică tiroidiană, înmânat la a XV-a Conferință Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, Cluj-Napoca, 2012; Premiul Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB), pentru cea mai bună lucrare științifică - Corelația dintre US și examenul histopatologic în formele anatomice de apendicită acută , conferit la a XIV-a Conferință Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie. . , Târgu Mureș, 2011; Premiul Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB), pentru cea mai bună prezentare video Litiază multiplă de Wirsung la o lăuză , atribuit la a XIII-a Conferință Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, Sibiu, 2010; Premiul Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB), pentru cea mai bună prezentare poster - Rolul ecografiei Doppler în diagnosticul apendicitei acute , acordat la a XII-a Conferință Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, București, 2009.

În temeiul performanței profesionale și a prestigiului științific, a fost desemnat membru în comisii de instruire și acordare a competenței în ecografie, respectiv de acordare a titlului de medic specialist în radiologie-imagistică ori în comisii de titularizare pe post.

Este căsătorit și are doi copii.

Medicul primar și universitarul Nicolae Călin Moș are cultul profesiei, legitimat de seriozitate, calm și rigoare, dăruire nemăsurată față de semeni, fiind un model de dedicație profesională pentru studenții săi.

Referiri: - CV-ul furnizat de medicul primar, șef de lucrări dr. Nicolae Călin Moș. (I. L.)