duminică, 10 martie 2024

LA MULȚI ANI, DORINA HANZA!

 


HANZA, Cornelia Dorina
**.  Educatoare. Meșter popular. S-a născut în 10 martie 1966 în localitatea Drăgoteni, comuna Remetea, raionul Beiuș, regiunea Crișana.

A urmat școala primară în localitatea natală, iar gimnaziul în centrul de comună, Remetea. Apoi a urmat Liceul ”Samuil Vulcan” din Beiuș, absolvit în 1984. În anul 2002 a finalizat studiile la Colegiul de Institutori Desen Beiuş, iar în 2018 a  absolvit Facultatea de Ştiinţe  Socio-Umane, obţinând licența în pedagogia învăţământului primar și preșcolar.

După absolvirea liceului a muncit un an la Oradea, iar în anul 1985 s-a căsătorit. După căsătorie a lucrat la CAP Remetea, ca economist la sectorul zootehnic (contabilitate primară). În anul 1990 a intrat în învăţământ ca suplinitor, ulterior titular.

În afara profesiei se ocupă cu meșteșuguri populare tradiționale: țesături, cusături, mărgelit, dar excelează la încondeiatul ouălor.

Din copilărie am început să lucrez cu mama și cu bunica la războiul de țesut, la încondeiat ouă, iar în adolescență am deprins tehnica mărgelitului. În 1994 am participat, împreună cu alte cinci femei din Drăgoteni, printre care și mama, la un concurs de încondeiat ouă organizat de Muzeul Țării Crișurilor, la care am ocupat locul I. Acesta cred că a fost punctul de plecare pentru a deveni meșter popular, pentru că în vara acelui an am fost invitată la ”Târgul Meșterilor Populari”, organizat de Muzeul Țării Crișurilor, iar în primăvara anului următor am participat la ”Serbările Bihorului”, eveniment organizat la Muzeul Satului din București, unde am primit și ”Diploma de Meșter Popular”. Am apărut în albumul 45 artiste țărănci din România, editat de ”Societatea de Cooperare Interbalcanică a Femeilor Române”.  Toate acestea m-au inspirat în inițierea concursului ”Oul de Paști” de la Drăgoteni, a cărui primă ediție s-a desfășurat în Vinerea Mare a anului 1996, iar de atunci în fiecare an, mai puțin în anii 2020 și 2021, desfășurarea fiind împiedicată de pandemie (în 2021 ar fi trebuit să se desfășoare ediția a XXV-a, cea care ar fi marcat un sfert de secol). La organizarea acestei manifestări și-au dat concursul Primăria Comunei Remetea, Muzeul Țării Crișurilor, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Consiliul Județean Bihor și, nu în ultimul rând, Școala Gimnazială  nr. 1 Remetea, activitatea desfășurându-se în incinta Școlii cu clasele I-IV Drăgoteni. Obiectivul manifestării a fost promovarea acestui obicei, care, la vremea respectivă, nu prezenta interes pentru femeile din localitate și nu era atât de cunoscut, dar și dorința de a duce mai departe credința transmisă de momentul încondeierii, motivele expuse și culoarea roșie, tradițională. În vremuri străvechi, obiceiul se desfășura doar în Vinerea Mare, în această zi, ca și în ziua de Paști, nu se lucra, se ținea post și doar activitatea de vopsit și încondeiat ouă se desfășura.

Motivele aplicate pe ouă sunt simboluri: Steaua, Crucea, Masa Raiului, Grebla, Fierul plugului, Grapa, flori, frunze, Calea Rătăcită, toate amintind de Iisus, Învierea Domnului, revenirea la viață. Dacă despre Capela Sixtină s-a spus că este Biblia expusă în imagini, eu aș spune că Viața lui Iisus este transpusă pe ouăle încondeiate, prin aceste simboluri. Ouăle se vopseau în seara zilei de vineri, pentru că Mântuitorul a fost chinuit, rănit, răstignit în ziua de vineri, iar culoarea roșie simbolizează sângele nefiind permisă vopsirea ouălor într-o altă culoare.

Fiecare activitate își are timpul și rostul său, doar că noi, cei de azi, avem alte preocupări, alte activități și alte rosturi, iar timpul nu este niciodată îndeajuns și astfel se pierd obiceiuri și tradiții în negura vremilor, odată cu străbunii noștri. De aceea, ne-am străduit ca la Drăgoteni să ducem în timp și spațiu acest obicei. Pentru cele douăzecișitrei de ediții ale Festivalului ”Oul de Paști” doresc să le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Unii dintre ei au trecut la cele veșnice și acelora pot doar să le aduc un ultim omagiu, să-i ierte Dumnezeu și să-i odihnească în pace!

Doresc să mulțumesc celor care mi-au oferit acest prilej de a împărtăși aceste trăiri”.

Are trei copii și le-a transmis și lor meșteșugul încondeierii ouălor și tehnica mărgelitului.

Referiri: Interviu, mai 2021.  (S. S.)