luni, 17 aprilie 2023

17 ani de la Montarea pe soclu a Monumentului Martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș

 Azi se împlinesc 17 ani de la montarea pe soclu a Monumentului Martirilor beiușeni dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș. Monumentul este opera sculptorului Cornel Durgheu.


Primul Monument al Martirilor a fost dezvelit în 6 iunie 1935, în prezența a peste 30000 de oameni. BEIUŞ, 7. — Eri, s-a desvelit în localitate, monumentul martirilor dr. loan Ciordaş şi dr. Nicolae Bolcaș, cari au fost uciși mișelește în noaptea de 3 Aprilie 1919. Serbarea, desvelirii monumentului ridicat de beiușeni acestor martiri, a luat caracterul unei impozante manifestări naționale, cum n-a mai văzut Beiuşul. Zeci de mii ţărani şi intelectuali au sosit din toată regiunea. În fruntea delegațiunilor sătești din 180 de comune învecinate, veneau preoții călări cu crucea în mână, ca la o procesiune religioasă”. ( Tiron Albani „Dimineața”, 7 iunie 1935).

După 1944, Monumentul a fost demontat de „eliberatorii”  sovietici, iar în locul său a fost construit obeliscul cu un glob, deasupra având steaua cu cinci colțuri. La rândul său, după 1989, și acesta a fost dat jos,  o parte din soclu a rămas, steaua a dispărut, iar globul, a putut fi văzut, câțiva ani, într-un șanț, lângă cimitir.  

După 6 ani, pe soclul rămas gol, a fost montat Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș, opera a sculptorului Cornel Durgheu. Iată cum, după mai bine de 50 de ani, cei doi Martiri ai Țării Beiușului, li reocupă locul care se cuvinea de drept. De la acest moment, vă împărtășesc imagini, care le-am păstrat în arhiva mea.

Veți descoperi mulți dintre beiușenii care au fost implicați în această operă și, desigur, pe sculptorul Cornel Durgheu, dar și pe primarul Beiușului din acea vreme, ing. Ion Popa.