luni, 3 ianuarie 2011

Comuna Biharia a ieşit din proiectul Aparegio

altComuna Biharia a ieşit din proiectul Aparegio renunţând în ultima clipă la finanţări europene de circa 5,8 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. "Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută cu unanimitate de voturi retragerea din acest proiect. Circa 800 de oameni au semnat că nu vor canalizare", a declarat Nagy Gizela, primarul comunei Biharia.

Locuitorii comunei Biharia s-au revoltat la mijlocul lunii decembrie, când au primit prin poştă primele facturi pentru apă trimise de Compania de Apă Oradea (CAO), operatorul regional care a preluat începând cu 1 octombrie reţelele de utilităţi ale comunei. Sătenii au avut surpriza să constate că preţul metrului cub de apă a fost majorat de la 1,1 lei la 3,17 lei şi urmează să crească la 3,31 de la 1 ianuarie 2011. Mai mult, consumul de apă a fost facturat în pauşal pe ultimele două luni, oamenii având de plătit, ca niciodată, facturi de apă de peste 100 lei.

Poziţia locuitorilor comunei l-a luat prin surprindere pe primarul Oradiei Ilie Bolojan, promotorul proiectului Aparegio. "Au mai fost două localităţi care au ieşit din proiect. Nucet şi Vaşcău au părăsit Aparegio pentru că nu se aflau în primul val de finanţare a lucrărilor, dar să fii în primul val şi să părăseşti proiectul, tocmai când urmează să primeşi 5,8 milioane euro pentru refacerea şi extinderea reţelelor, mi se pare discutabil", a declarat Bolojan.

Deşi iniţial exista zvonul că şi comuna Sântandrei ar dori să renunţe la proiectul Aparegio, primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş, a negat. "Nu este adevărat că Sântandreiul ar dori să iasă din Aparegio. Ar fi şi păcat să ieşim din asociere acum că suntem aproape de final", a spus Mărcuş.

În prima etapă de implementare a proiectului care urmează să se desfăşoare în perioada 2009 - 2013, au fost prinse localităţile Oradea, Beiuş, Tinca şi cele din Zona Metropolitană Oradea: Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu.
Preluare de pe Informaţia de Vest 
OARE BEIUŞENII VOR STA CUMINŢI SĂ LI SE BAGE MÂNA ÎN BUZUNAR?