Războiul pensiilor militare continuă
Guvernul României şi pensionarii militari sunt în plin război, din punct de vedere a luptei sindicale, pe plan media cât şi pe plan juridic. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 38 din 7 ianuarie 2011 a dat dreptate militarilor, suspendând tăierea pensiilor. Marşul cadrelor militare din Capitală, desfăşurat pe 24 ianuarie a.c. a fost un avertisment pentru Guvern, aşa cum preciza Col.(r) Mircea Dogaru într-un comunicat din 28.01.2011. „Celor care se bucura ca în februarie le vor veni pensiile întregi ca în decembrie plus restituirea sumelor furate în ianuarie le atragem atenţia ca au trecut deja la planul B: emit în fals noi decizii cu date cuprinse intre 28.12.2010 – 07.01.2011 (Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este din 07.01.2011) iar aceste noi decizii se declara a fi făcute nu în baza salariului mediu pe economie ci în baza recalculării, care continua în ciuda hotărârilor judecătoreşti.
O alta ”armata în rezerva” va beneficia în viitor de drepturile noastre, armata politicienilor făcuţi peste noapte generali (Onţanu. Iordănescu, etc) sau colonei (Diaconescu, Tălmaceanu).
În aceste conditii îi atentionam pe cei care renunta la contestatii şi procese, sau pe cei care ezita sa vina alaturi de noi, sa se gandeasca de doua ori, inainte de a hotari.
In ceea ce ne priveste, vom lupta pentru abrogarea Legii 119/2010, fapt care i-a adus alaturi de noi pe pensionarii piloti, diplomati, functionari publici din justitie, Parlament, Curtea de Conturi şi pe parlamentarii pensionati.
Luptam pentru abrogarea Legii 329/2009, care limitează tuturor pensionarilor militari sau civili dreptul la munca, şi a Legii 263/2010 care îi arunca în afara societăţii pe toţi pensionarii civili sau militari. în concluzie suntem, cei drept, 15.000, deocamdată, dar luptam nu pentru 15.000, nu pentru 200.000, ci pentru 6 milioane de pensionari.
Manifestarile noastre din ziua de 24 Ianuarie au fost un avertisment în acest sens”.
Nu s-a uscat bine cerneala pe acest comunicat şi în seara aceleiaşi zile prim ministrul Boc ieşea pe posturile de televiziune anunţând o Ordonanţă de Guvern, din start controversată. Iată , pe scurt, conţinutul acestei ordonanţe, comentată chiar de Boc :
“Potrivit ordonanţei de urgenţă, obligativitatea identificării şi transmiterii la casele de pensii sectoriale a veniturilor realizate lunar de fiecare beneficiar în vederea efectuării revizuirii revine instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.
Boc a precizat următoarele situaţii de recalculare a pensiilor militare: cei cărora le-au fost recalculate pensiile în baza veniturilor individuale, cei cărora le-au fost recalculate pensiile în baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mari decât în decembrie 2010 şi cei cărora le-au fost recalculate pensiile în baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mici decât în decembrie, specificând: “ Pensiile care au fost recalculate tot pe baza salariului mediu brut, dar ale căror cuantumuri sunt mai mici în ianuarie decât în decembrie se vor plăti din februarie la nivelul lunii decembrie până când în momentul revizuirii deciziei de recalculare, revizuire pe baza veniturilor lunare.
Cei care în luna ianuarie au pensia recalculată pe baza salariului mediu brut şi mai mică decât în decembrie diferenţa pentru ianuarie o vor primi în cursul lunii februarie”, a spus Boc referindu-se la a treia categorie de pensionari din sistemul de apărare şi ordine publică. Astfel, pensionarii cărora le-au fost recalculate pensiile militare pe baza salariului mediu pe economie şi au primit mai puţin bani în ianuarie vor primi luna viitoare un cupon cu o valoare egală cu cea stipulată pe ultimul cupon din anul 2010. De luna viitoare, pensionarii cărora li s-au calculat pensiile pe baza salariului mediu brut pe economie şi au primit mai puţini bani vor lua pensia veche, adică mai mare. Totodată vor primi şi diferenţa care le-a fost reţinută în luna ianuarie. Aceştia vor primi pensia veche până ce li se va recalcula pensia pe baza veniturilor reale. Pe de altă parte, şi cei care au primit mai mulţi bani, în urma recalculării pensiei pe baza salariului mediu brut, vor primi în continuare pensia mărită. Asta, până ce specialiştii Guvernului vor recalcula pensiile pe baza veniturilor reale.
Totuşi, aceştia vor trebui să dea banii înapoi statului începând cu anul 2012. Se va stabili un cuantum lunar care trebuie rambursat în aşa fel încât să nu afecteze dreptul la pensie”.
Totuşi, aceştia vor trebui să dea banii înapoi statului începând cu anul 2012. Se va stabili un cuantum lunar care trebuie rambursat în aşa fel încât să nu afecteze dreptul la pensie”.
În altă idee, pensiile recalculate în baza veniturilor individuale, indiferent că sunt mai mari sau mai mici faţă de luna decembrie, se menţin la nivelul stabilit în urma recalculării. După ce procesul de revizuire a recalculării va fi finalizat vor urma trei luni de regularizare a pensiilor pe baza rezultatelor finale ale recalculării, până la 31 martie 2012. Astfel, cei care până la finele lui 2011 au primit mai puţini bani decât ar fi trebuit conform principiului contributivităţii şi actelor care dovedesc veniturile, îşi vor recupera în trei luni aceşti bani.
În schimb, cei care au primit mai mult vor trebui să returneze aceşti bani. Recuperarea de către stat se va face sub forma reţinerii eşalonate a unor sume din pensie, sume care nu vor fi mai mari de o treime din cuantumul total al pensiei.
Tot vineri, vicepreşedintele SCMD Mureş, locotenent-colonelul în rezervă Ioan Ujică, a făcut apel la partidele de opoziţie în vederea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, întrucât acesta "se situează în afara ordinii constituţionale" în problema pensiilor militare.
Ioan Ujică a declarat, într-o conferinţă de presă, că, dacă Executivul va continua să nu respecte hotărârea judecătorească referitoare la problema pensiilor militare, SCMD va scoate în stradă, în 1 martie, zeci de mii de militari: "Îi scoatem pe toţi despre care Guvernul a spus că au pensiile mărite. Noi, în 24 ianuarie, nu ne-am adunat la Bucureşti pentru că timpul a fost foarte scurt şi totuşi vrem ca lucrurile să nu scape de sub control, trebuie o organizare temeinică să aduni mulţi oameni. Dar noi estimăm că la 1 martie - dacă lucrurile nu se vor rezolva - că numai militari se vor aduna 15.000 de persoane. Nu facem acţiuni la nivel local. Din Mureş, sindicatul are 230 de persoane, dar avem Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere. Avem şi membri de la MAI şi de la SRI".
La 1 martie, "dacă se va continua cu această nebunie şi nu se va stopa acest proces", categoric va trebui ca militarii să iasă în stradă, reclamând faptul că Guvernul nu respectă hotărârea judecătorească referitoare la problema pensiilor militare "decât pe jumătate". Ujică a adăugat că face apel la partidele de opoziţie în vederea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, întrucât acesta "se situează în afara ordinii constituţionale" în problema pensiilor militare.
Toţi sindicaliştii militari care au avut pensia „recalculată” au depus contestaţii la Casele Sectoriale de Pensii, în secunda doi de la primirea deciziei de recalculare. De asemenea, la toate filialele SCMD s-au constituit grupe operative pentru coordonarea şi consilierea pensionarilor militari. În Oradea şi Beiuş, sindicaliştii militari vor intenta Guvernului sute de procese în nume propriu sau colectiv.
Războiul continuă...
Simion Suciu