luni, 17 ianuarie 2011

DE ZIUA LUI EMINESCU...


În gând cu Eminescu

La Şcoala cu clasele I – VIII “Nicolae Popoviciu” din Beiuş ziua de 14 ianuarie a fost dedicată sărbătoririi Luceafărului poeziei româneşti – Mihai Eminescu. De la ora 11.00, cu clasele primare au avut loc activităţi cultural – artistice la nivelul fiecărei clase (recitări, cântece, expoziţii pe lucări tematice, prezentări power – point).
Prin grija bibliotecarei Mariana Coste, în holul de la etajul I al clădirii principale a fost amenajată o expoziţie de carte cu tematica „În gând cu Eminescu”.
La ora 12.00 s-a inaugurat punctul muzeistic, amenajat prin grija conducerii şcolii şi a catedrelor de Limba Română şi Muzică. Aici sunt expuse obiecte tradiţionale, costume naţionale dar şi obiecte vechi care au fost ale părinţilor şi bunicilor elevilor de pe vremea când aceştia erau şcolari. 
La inaugurare au participat, din partea Muzeului Municipal Beiuşconf. univ. Nicolae Brânda şi prof. Geta Brânda.. D-na Brânda, în alocuţiunea rostită, a arătat că este încântată de faptul că muzeul beiuşean are un fiu, mititel, desigur, dar acesta o să crească mare prin grija elevilor şcolii.
Inaugurarea a fost urmată de un program cultural artistic care a debutat cu o prezentare pps urmată de un moment literar –muzical, un concurs-recital de poezie şi un microrecital de cântece dedicate Poetului Nepereche interpretate de Ansamblul „Cununiţa”. La desfăşurarea acestei manifestări şi-au adus aportul prof. Maria Horge, Mihaela Nemeş, Veronica Popa, Daniela Rada, Florin Cata coordonaţi de prof Adina Cioloş, directorul şcolii şi prof. Editha Mladoniczki – consilier educativ.


 
Beiuş: Ziua Poetului Nepereche

La Beiuş, 14 ianuarie 2011 a fost ziua dedicată Poetului Nepereche. Sala Mare a Primăriei a găzduit Spectacolul omagial La steaua..., realizat de Casa de Cultură ,,Ioan Ciordaş în parteneriat cu liceele beiuşene. La manifestare au participat peste 350 de elevi, cadre didactice, părinţi, locuitori ai municipiului şi nu în ultimul rând primarul Adrian Domocoş.
Deschiderea spectacolului a aparţinut elevilor de la Colegiul Naţional ,,Samuil Vulcan, care au declamat versuri eminesciene în dulcele grai românesc, dar şi cu ecouri franceze şi engleze. Corul Colegiului, apoi elevii Mălina Petruse şi Alexandru Haiduc  au interpretat măiestrit armonii inspirate din poemele lui Mihai Eminescu. Şi pentru că geniul poeziei româneşti a împărtăşit atâta experienţă de viaţă prin poemele sale, eleva Sorina Boldi a încifrat în metafore măiestrite admiraţia sa faţă de poet, închinându-i creaţiile ,,Odă Poetului  Nepereche”,  ,,Floare albastră”,  ,,Luceafărul”, cu care a încântat publicul. Un moment special în încheierea spectacolului vulcaniştilor a fost punerea în scenă a  Tabloului al V-lea – Alexandru Ioan Cuza, din piesa-document ,,Eminescu, student la Viena”, de Stelian Vasilescu, de către elevi ai clasei a X-a A. Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” şi Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” au prezentat colaje de muzică şi poezie.
Spectacolul, prezentat de eleva Andreea Groza, a fost coordonat de prof. Anca Banda, directoarea Casei de Cultură şi pregătit de prof. Elena Ojică, Iagăr Claudia, Natalia Heredea, Monica Liana Cândea, Gabriela Vescan de la CNSV, Elena Grigoraş, Gabriela Briscan, Monica Bota şi Monica Fîşie de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” respectiv Alina Lazea, Mihaela Bulc şi Cristina Morgovan de la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş”. De menţionat că participarea la acest spectacol, pentru „vulcanişti” este una dintre finalităţile proiectului mai amplu - ,,Să recitim Eminescu, desfăşurat în cadrul cercului de lectură al şcolii, având ca obiective fundamentale omagierea lui Mihai Eminescu, respectiv formarea unei atitudini favorabile cărţii şi lecturii.

 Simion Suciu