duminică, 23 ianuarie 2011

LINIŞTEA DINAINTEA FURTUNII... (I)

Radiografia Războiului Pensiilor Militare

Scris de Simion Suciu

Deşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, printr-o decizie irevocabilă, recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, Guvernul a considert că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, ceea ce s-a şi întâmplat. Astfel, pensionarii militari s-au trezit cu pensiile drastic diminuate (tăiate, mai bine zis), ceea ce a avut un efect tragic, în unele cazuri, „beneficiarii” recalculării suferind accidente vasculare, infarcturi culminând cu decesul Coloneului Dumitru Stoian din dimineaţa zilei de  22 ianuarie a.c. la Spitalul Bagdasar din Bucureşti, în urma unui şoc suferit în urmă cu trei zile, când a constatat că pensia pe care a primit-o a scăzut la 1.600 lei, de la 3.300 lei. Tăieri drastice au fost şi în Beiuş, unde, conform unei situaţii întocmite de Filiala SCMD din localitate, valoarea medie a tăierilor a fost de aproape 37%. În această situaţie, militarii „şi umiliţi şi cu banii luaţi” s-au organizat, au luat atitudine în presă şi au trecut la fapte, ameninţând cu un miting în Bucureşti şi pichetarea prefecturilor în marile oraşe pe data de 24 ianuarie.
Demersurile cadrelor militare în rezervă şi în retragere sunt acceptate de către opoziţie,  atât pentru că sunt legitime dar şi pentru că „portocalii” au fost prinşi la încălcarea legii ca şi mâţa la smântână şi ameninţaţi de zeci de mii de procese, practic un moment favorabil pentru a fi îndepărtaţi de la putere. Justiţia se pare că a ieşit de sub influenţa portocalie şi a apărut... FRICA. Şi vai, ce stări poate zămisli frica – furie, îngrijorare, panică, revoltă, etc.
Indiscutabil, începând cu 8 ianuarie media românească a fost suprasolicitată de ştiri referitoare la pensiile militarilor, aşteptându-se puncte de vedere ale preşedintelui Băsescu, premierului Boc sau ministrilor Oprea şi Igaş.   
Dar să revedem filmul acţiunii:
1. La început au apărut „lătrăii” PDL în frunte cu Alin Popoviciu, Gelu Vişan dar şi cu mai-tânărul „recitator de frunte” E. Tălmăcean , cu „ilustrul” preşedinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor - Costică Canacheu, celebru fiind pentru studiile care l-au recomandat pentru această funcţie – Liceul Industrial Electroenergetic, Bucureşti şi, desigur, celebra jurnalistă nehalită şi gângăvită – Andreea Pora.
2. În surle şi trâmbiţe, stereotip mânuite de generăleasa Lupu şi comandorul Frăţilă, a apărut şi generalul – izmenar Oprea, care, cu voce tunătoare, „condamna cu mânie proletară”, ia ghiciţi pe cine? Taman presa care, în mintea lui, obişnuită doar cu rotunjirea averii, se face vinovată de situaţia dramatică a militarilor, ministerul nu a făcut decât bine pensionarilor. În concluzie, militarii au fost „ajutaţi” să piardă o mare parte din pensie, împotriva Legii şi Constituţiei şi pentru asta trebuie sa le fie recunoscători lui Oprea şi lui Băsescu. De menţionat că numiţii de la punctul 1 şi 2 au repetat aceeaşi placă de fiecare dată când au apărut în media.  
3. S-a încercat folosirea „armei secrete”, adică a generalului – fosilă Mihai Iliescu, profesor universitar şi doctor (să mă ierte Dumnezeu dar nu am găsit nicăieri la ce universitate a fost profesor iar despre doctorat am citit ceva în Observatorul Militar, nr. 21/2010 cum că şi-ar fi luat doctoratul în 1996 şi cam atât). Acest general obedient, cu patru stele, ajuns de prin 2007 în fruntea ANCMRR-ului, „mâna” izmenarului Oprea, a dat un comunicat prin care disociază activităţile ANCMRR de SCMD vis-a-vis de marşul de protest ce urmează a fi desfăşurat pe 24 ianuarie în Capitală. Oare nu spunea domnia sa că „ANCMRR este creaţia noastră şi a predecesorilor, este familia noastră şi punctual de sprijin al nădejdilor noastre de viitor” în ziarul sus menţionat? Păi stai aşa, nenea generalu’! Dumneavoastră vă sprijiniţi membrii din asociaţie să nu protesteze şi să accepte să li se taie pensia pentru că „Nu putem terfeli onoarea de militari şi să ne înjosim în faţa poporului român (vezi recentele incidente de la Constanţa), suportând intervenţii în forţă asupra calităţii de Militar al Armatei Române. Avem încredere în demersurile noastre şi în asigurarea dată de ministrul Apărării Naţionale că dreptatea va triumfa în România, îndreptăţind astfel speranţele tuturor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ale tuturor pensionarilor „. militari''. Pe ce lume trăiţi, domnule general (cu patru stele)? Oamenii fac infarct, unii mor şi dumneavoastră îi sfătuiţi să fie demni? Care demnitate? Nu vedeţi că Armata de Rezervă a României este decăzută din drepturi, umilită şi pauperizată? Unde aţi fost până acuma?
4. Frica începe să-şi arate colţii – militarii nu pot fi opriţi, protestele vor avea loc, se înmulţesc contestaţiile, sistemul de calcul al M.Ap.N. este suprasolicitat, încep să iasă mârşăviile la suprafaţă. Este momentul culminant când... apare Superman! Mai pe româneşte, preşedintele Băsescu, de multă vreme nevăzut printre cetăţeni, iese la cumpărături şi face o declaraţie fulminantă: „Legea trebuie respectată
La ora când scriu aceste rânduri preşedintele Băsescu este la sfat cu premierul Boc, miniştrii Oprea şi Igaş şi directorii SPP, SRI, etc.
Tot la ora asta se ştie precisPotrivit Primăriei Municipiului Bucureşti, în jur de 2.000 de membri ai sindicatului se vor reuni în Piaţa George Enescu între orele 10,30-11,30. Începând cu ora 11,30, manifestanţii vor porni într-un marş de protest pe traseul Calea Victoriei - Bd. Naţiunilor Unite - Bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - Şoseaua Panduri - Str.Dr.Rainer - Piaţa Eroilor”.
Şi tot la această oră, pe blogul SCMD a apărut următorul Comunicat

MESAJ DIN PARTEA MILITARILOR ACTIVI
Dragi camarazi,

Armata României trece prin cele mai grave momente, posibile în vreme de pace. Niciunei armate a lumii nu i-a fost dat vreodată să îndure atâta oprobriu, ticăloşie şi mizerie. În mod concertat, guvernanţii, cu complicitatea nevertebrată a liderilor militari, batjocoresc fără noimă Oştirea, toţi sub comanda celui care ar trebui să fie cel dintâi care o apără – Preşedintele României.
Trăim şi îndurăm alături de voi umilinţele la care este supusă instituţia militară, degradarea socială şi naţională a condiţiei militare, uzurparea samavolnică a statutului nostru profesional.
Din păcate, noi cei în activitate, sub restricţia prevederilor regulamentare şi legale fiind, nu putem să vă sprijinim decât prin tăcere, solidaritate, neîngenunchiere morală şi înţelegere. Suntem alături de voi. Vă mulţumim pentru sacrificiile pe care le faceţi! Lupta voastră este şi a noastră. Consideraţi-ne, clipă de clipă, alături de voi, pe frontul salvării condiţiei militare a existenţei noastre naţionale!
Pe 24 ianuarie nu sunteţi singuri. În Marşul vostru este o singură armată, Armata României!
Ajută, Doamne, România oprimată şi Armata ei!
Un grup de ofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale
Bucureşti, 23 ianuarie 2011