sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Sărbătorirea Zilei Unirii la Beiuş


 
În ciuda condiţiilor atmosferice vitrege, Unirea cea Mică a fost sărbătorită, cu respectul cuvenit, şi la Beiuş. La ora 10.00, în Parcul Central, la Monumentul Martirilor Dr. Ioan Ciordaş şi Dr. Nicolae Bolcaş s-au adunat peste o sută de cetăţeni, profesori, mulţi elevi dar şi mulţi pensionari militari. La manifestare au mai participat deputatul PNL Nicolae Jolţa, conducătorii instituţiilor locale precum şi comandantul garnizoanei, lt.col. Mihai Sopota.
Ceremonia a fost scurtă – alocuţiunea primarului Adrian Domocoş, un scurt spectacol artistic şi, în final, toţi s-au prins în Hora Unirii.
În alocuţiunea sa, primarul Beiuşului a subliniat importanţa istorică a actului de la 24 ianuarie 1859, la importanţa unităţii tuturor românilor. A condamnat politica guvernului referitor la pensiile militarilor specificînd că aceştia „au parte azi de o victorie sublimă – au fost umiliţi” de putere şi de „generalii făcuţi la apelul de seară”. A mai făcut apel la „oamenii de stat, nu de stat degeaba” ca „naţia română să nu fie condamnată şi nici generaţiile următoare”.  În final a adresat urări de ani mulţi şi sănătate beiuşenilor.
Ca întotdeauna, Ansamblul „Muguri şi Mlădiţe de Tezaur”, coordonat de profesorii Anca Banda şi Cornel Tomuţiu a avut o prestaţie de excepţie, în ciuda frigului de afară.
Simion Suciu