joi, 13 iunie 2013

MINUTUL DE GLORIE


      
Totul a inceput de la o cafea... in urma cu trei saptamani.  Victor Damian mi-a spus ca in Cimitirul Eroilor e dezastru. Am mers pana-n Deal si am constatat ca asa era. Apoi, de acum trei saptamani si pana ieri la pranz, impreuna cu M.M. Tasica Bursasiu, initiatorul si sufletul actiunii, Cpt. r. Victor Damian, Cpt. r. Fanica Horvath, Cpt. r. Toni Jurca, M.M. Eugen Butuc si cap. Ioan Foghis de la U.M. 01343, cu sprijinul primarului Adrian Domocos, a comandantului garnizoanei Lt.col. Mihai Sopota si a presedintelui Filialei Beius a ANCMRR col.r. Nicolae Pacala am trecut la ofensiva: s-au curatat peste 230 de cruci si doua monumente de depunerile de licheni cu peria de sarma, s-au indreptat bordurile, s-a cosit iarba, s-au taiat lastarii, maracinisul , s-au toaletat pomii si arbustii ornamentali, s-au scos aproape doua camioane de vegetatie, s-au reconditionat inscrisurile de pe cruci si monumente iar in final, ca la armata, s-au dat bordurile cu var.
Iar azi, cand peste 250 de beiuseni, printre care si deputatii Gheorghe Danut Bogdan si Gheorghe Costin, au venit sa-si cinsteasca eroii, cimitirul arata " ganz".
          Dupa onorul Garzii de Onoare constituita din militari ai U.M. 01343  si Detasamentului de Pompieri Beius, intonarea Imnului de Stat al Romaniei si slujba religioasa a luat cuvantul, din partea cadrelor militare in rezerva si in retragere col.r. Ioan Ojica, fostul comandant al garnizoanei, care a evocat sacrificiul eroilor, incepand cu martirii beiuseni Nicolae Bolcas si Ioan Ciordas, continuand cu fapta eroică a maiorului Valeriu Carp, cu eroul beiusean Lt.Col. Nicolae Cristescu, cu "legenda" vanatorilor de munte - general Leonard Mociulschi si incheind cu eroul zilelor noastre - sublocotenent P.M. Mihail Anton Samuila. Apoi, primarul prof.ec. Adrian Domocos a cuvantat despre eroii beiuseni mai putin cunoscuti - ucenicii carora li s-au taiat mainile in locul numit "La Ciungi" dar si despre importanta cinstirii eroilor si semnificatia sarbatoririi Inaltarii Domnului. A urmat depunerea de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor Romani cazuti pentru eliberarea patriei de sub jugul fascist si Monumentul Eroilor Sovietici.
          O sa spuneti: " Si unde-i minutul de glorie?" Si am sa va raspund - minutul de glorie l-am avut in momentul in care lumea a intrat in cimitir, a ramas surprinsa iar unii au intrebat: "Cine a aranjat cimitirul?" Cineva din multime a spus: "Pensionarii militari". Si in acel moment am fost mandru ca sunt si eu unul dintre ei. Si am mai fost mandru ca spiritul de corp in Beius inca n-a murit. Si am mai fost mandru ca in Beius sindicalistii militari, membrii ANCMRR, militarii activi si civilii inca mai traiesc in acelasi spirit - SPIRITUL BEIUSULUI.

Mai multe fotografii pe http://scmdbeius.blogspot.ro/2013/06/minutul-de-glorie.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu