vineri, 22 decembrie 2023

CORIOLAN BREDICEANU (1850-1909)

 


BREDICEANU, Coriolan**. Avocat. Om politic şi de cultură. Scriitor. (Pseudonim: Nips, Spin).  A fost membru în consiliul judeţean din Caraș-Severin, membru al comitetului central al Partidului Naţional Român (1881 - 1892), deputat în dieta Ungariei ca ales de Oraviţa.

S-a născut la 23 decembrie 1849/5 ianuarie 1850, în Lugoj, fiu al meșterului săpunar Vasile Brediceanu, nepot al lui George Brediceanu, fost boier, alungat din Oltenia și stabilit în Banat. A încetat din viaţă la 7 februarie 1909, în Lugoj.

Şcoala primară a urmat-o  la Lugoj, studiile secundare la Arad şi Beiuş, iar studiile superioare de drept la Pozsony (Bratislava) şi Budapesta.

Odată terminate studiile se întoarce la Lugoj unde se stabilește definitv până la sfârșitul vieţii. Aici deschide un cabinet de avocatură și în scurt timp se remarcă pentru modul în care ia partea ţărănimii în procese pe care cei mai mulţi avocaţi refuzau să le preia. Brediceanu însă nu lua bani celor care nu aveau bani să-i plătească onorariul. În 1896 a luat partea ţăranilor din Mehadia sau a minerilor din Ciclova Montană în procese intentate de autorităţile maghiare. Brediceanu a luat apărarea și unor intelectuali, scriitori și ziariști persecutaţi de autorităţile maghiare pentru criticile aduse acestora și pentru exprimarea în favoarea românilor. Pe front politic, Brediceanu se implică tot mai mult în apărarea drepturilor românilor și în 1894, la Cluj, se alătură unui corp de 30 de avocaţi care iau apărarea memorandiștilor din Comitetului central al Partidului Naţional Român, din care făcuse și el parte. Un an mai târziu, la Timișoara, Brediceanu ia apărarea lui Valeriu Braniște, important cărturar al vremii și redactor al ziarului Dreptatea. Acestuia îi erau intentate nu mai puţin de 74 de procese, pentru tot atâtea articole scrise în ziarul Dreptatea, în care ataca guvernul de la Budapesta. Procesul a stârnit foarte mult interesul opiniei publice, însă în ciuda apărării lui Brediceanu, Braniște a fost condamnat la doi ani de închisoare. Brediceanu a plătit însă cauţiunea de 5.000 de forinți pentru eliberarea acestuia. Datorită popularității acumulate, Brediceanu este ales în 1906 ca reprezentant al poporului în dieta maghiară, în două circumscripții.

A fost membru al mai multor societăţi şi asociaţiuni culturale printre care ”Astra” şi ”Societatea pentru fond de teatru românesc şi în societăţi locale”, făcând parte dintre organizatorii şi animatorii vieţii culturale locale. A luat apărarea în procese politice intentate mai multor ziare și oameni politici români din Ungaria și Transilvania. Brediceanu l-a sprijinit financiar și moral pe inventatorul Traian Vuia, încă din tinereţea acestuia, la realizarea primului aeroplan românesc.

A avut doi băieți, Tiberiu și Caius (Tiberiu Brediceanu (1877-1968). Compozitor şi folclorist, deputat din partea Partidului Naţional Țărănesc (1919-1920), director al Operei Române din Cluj, membru corespondent al Academiei Române, Caius Brediceanu (1879-1953). Om politic şi diplomat. Doctor în drept şi ştiinţe politice la Universitatea din Viena. A fost unul din notarii şedinţei istorice din sala Unirii la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia în 1918. A făcut parte din delegaţia României de la Conferinţa de Pace de la Paris (1919). Membru al Partidului Naţional Ţărănesc). De asemenea, două fiice: Cornelia, (născută în 2 septembrie 1897 la Lugoj. A urmat studii de medicină la Universitățile din Viena și Cluj. S-a căsătorit în 16 decembrie 1920 cu Lucian Blaga. Au avut o fiică, Ana Dorica ”Dorli” Blaga, născută în 2 mai 1930 la Berna) și Sempronia.

A colaborat la mai multe periodice printre care: Almanahul ilustrat al ziarului Adevărul  (Bucureşti);  Calendarul “Minervei” (Bucureşti); Calendarul Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria (Arad); Calendarul poporului (Sibiu); Calendarul “Poporului român” (Budapesta);  Calendarul “Românului”  (Caransebeş) etc.

Numele lui rămâne eternizat în conștiința publică în versurile bănățenilor mândri: Nu-i Român ca Bănățeanu,/ Bănățean ca Lugojanu,/ Lugojan ca Brediceanu... A fost un sincer prietin al țăranilor, pe cari i-a ajutorat cu sfatul şi cu fapta. Întreg Bănatul avea o adorație pentru el. S'a distins şi ca deputat în sinoadele şi congresele bisericii ortodoxe.”.

Scrieri: - Firan, nuvelă din popor. Lugoj, 1913;  - Piatra credinţei. Ediţia  2 – a  Lugoj, 1913;  - Piatra credinței. Ediția 3-a. Sibiu, Tipografia Asociaţiunii, 1917.

Referințe: - Cosma, A., Bănățeni de altă dată. Timişoara, Tipografia Unirea română, 1933, p. 70 – 72; - Iorga, Nicolae, Oameni cari au fost. Vol. 1… p. 302 – 303; - Iorga, Nicolae, Orizonturile mele. O viaţă de om aşa cum a fost. Bucureşti, 1972, p. 404, 405; - Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900, Editura Academiei RSR. București, 1979, p. 123, 124, 363; - Țuțuianu-Benga, Grațiela, ”Victor Vlad Delamarina – contexte și texte”, în: Philologica Jassyensia, An XI, Nr. 2 (22), 2015, p. 23; - Coriolan Brediceanu (cronică).   În:  ”Luceafărul” (Sibiu). An. 8, nr. 4, 16 feb. 1909, p. 93.  (I. I., S. S.)